ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.04.2016 13:50:34

Silničáři uspěli v soudním sporu s antimonopolním úřadem

Silničáři uspěli v soudním sporu s antimonopolním úřadem

Krajská správa a údržba silnic Karlovarského kraje uspěla v soudním sporu, v němž se bránila proti verdiktu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) i proti udělené a už zaplacené pokutě 1 milion korun.

Krajský soud v Brně 9. března zrušil nepříznivé rozhodnutí předsedy ÚOHS Petra Rafaje a věc vrátil k dalšímu řízení.

Obsah článku

Správa silnic se podle ÚOHS dopustila správního deliktu, když v roce 2007 nedodržela zákonem daný postup při zadávání veřejné zakázky na rekonstrukci silnice II/210 – průtah Kraslicemi. V zadávací dokumentaci si od dodavatelů vyžádala, aby měli za sebou nejméně dvě významné stavební akce v hodnotě 30 milionů korun v posledních třech letech. Zákon přitom tehdy pro výčet referencí určoval lhůtu pěti let.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil správní řízení až v dubnu 2013 a v prosinci téhož roku rozhodl o udělení pokuty 1 milion korun. Svůj verdikt opřel mimo jiné o názor, že zkrácením lhůty silničáři podstatně ovlivnili výběr nejvhodnější nabídky, protože při dodržení pětileté lhůty mohl být okruh uchazečů o zakázku širší a dalo se tedy dosáhnout i nižší nabídkové ceny.
Silničáři administrativní chybu přiznali. Argumentovali ale tím, že do soutěže se přihlásil standardní počet dvanácti firem a žádná si na diskriminaci nestěžovala. Krajský soud v Brně se přiklonil na jejich stranu, když konstatoval, že nestačí pouhá hypotéza ÚOHS o „určitě existujících“ dodavatelích, které zkrácená tříletá lhůta odradila. 

„Nyní se dá očekávat úplné zrušení rozhodnutí o pokutě, protože podle platné novely zákona o veřejných zakázkách už odpovědnost zadavatele zakázky za správní delikt zanikla. V tom případě by silničáři měli vymáhat i úroky z vráceného milionu,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Pánik.

V podobném případu už totiž sám předseda ÚOHS Petr Rafaj v prosinci 2015 anuloval původní pokutu 600 tisíc korun (později sníženou na 200 tisíc korun) pro Krajskou správu a údržbu silnic Karlovarského kraje v kauze rekonstrukce mostu v Chebu. I v tomto výběrovém řízení silničáři v roce 2007 nedopatřením zkrátili lhůtu pro uvádění referenčních staveb. V roce 2015 ale došlo k novelizaci zákona o zadávání veřejných zakázek. Podle nové úpravy nemůže být zadavatel zakázky za správní delikt postihován, jestliže s ním ÚOHS nezahájil řízení do pěti let (dřívější promlčecí doba byla delší – desetiletá). Předseda ÚOHS zrušil verdikt v případu rekonstrukce mostu v Chebu na základě toho, že smlouvu silničáři podepsali s vítěznou firmou v červnu 2007, ale ÚOHS zahájil správní řízení až šest let poté v dubnu 2013. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama