ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.04.2016 13:55:02

ČOI ve spolupráci s krajem kontrolovala "hříšníky" z řad hotelů

ČOI ve spolupráci s krajem kontrolovala "hříšníky" z řad hotelů

Vedení Karlovarského kraje se v loňském roce dohodlo se zástupci České obchodní inspekce (ČOI) na kontrolách poskytovatelů zdravotních služeb, kteří prezentují svá zařízení jako lázeňská, ale přitom nesplňují potřebné legislativní požadavky.

  Začátek článku
Obsah článkuCílem této aktivity bylo a je  zachovat dobré jméno Karlovarského kraje jako lázeňského regionu. „Návštěvníkům a pacientům, kteří sem cestují za lázeňskou péčí a věří ve zlepšení svého zdravotního stavu, musí být poskytnuta tato péče na nejvyšší úrovni, tak, jak je to v našem kraji tradicí. Takové služby však mohou poskytovat jen ty hotely, které jsou k tomu skutečně určeny a vybaveny,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik.

 V říjnu 2015 proto kraj obeslal okolo čtyřiceti subjektů společnou výzvou, aby se přestaly prezentovat jako poskytovatelé lázeňské péče, když nemají povolení k užívání přírodního léčivého zdroje a souhlas s poskytováním lázeňské léčebně rehabilitační péče. "Jejich veřejná prezentace ve smyslu „jsme lázeňská zařízení“ byla vyhodnocena jako možná nekalá obchodní praktika – klamavé jednání. Termín pro nápravu takového jednání jsme stanovili do konce minulého roku. Chtěl bych moc poděkovat těm, kteří naší výzvě vyšli vstříc a upravili svou prezentaci pro budoucí návštěvníky, aby odpovídala skutečnosti a nebyla zavádějící,“ vysvětlil Jakub Pánik.

V 1. čtvrtletí roku 2016 se znovu uskutečnila kontrola zaměřená například na webové stránky obeslaných subjektů. „Více než deset z nich nápravu neprovedlo, z toho důvodu jsme se rozhodli o provedení fyzických kontrol na místě,“ dodal Jakub Pánik. Česká obchodní inspekce ve spolupráci s Karlovarským krajem zahájila na začátku března 2016 v Mariánských Lázních rozsáhlejší kontrolní akci, a to v případě čtyř zařízení. Na kontrolu bylo vysláno osm zaměstnanců ČOI a tři pracovníci krajského úřadu. Kontrola, která proběhla bez ohlášení a trvala v každém zařízení několik hodin, skutečně prokázala, že vytipované subjekty se veřejně prezentují jako zařízení poskytující lázeňskou péči, ačkoli k tomu nemají příslušná oprávnění vydávané krajským úřadem, resp. Českým inspektorátem lázní a zřídel.
Zjištěným jednáním se kontrolované subjekty pravděpodobně dopustily nekalé obchodní praktiky, protože uvedly nepravdivý údaj. Se všemi kontrolovanými zahájila Česká obchodní inspekce správní řízení, ve kterém může být uložena sankce až do výše 5 milionů korun.  Kontroly ve spolupráci ČOI a Karlovarského kraje budou pokračovat i ve druhém čtvrtletí letošního roku.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama