Ing. Stanislav Blaha

Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • ODS
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.04.2016 17:51:23

Udělejme audit hospodaření nemocnic, až pak odpouštějme dluhy

Udělejme audit hospodaření nemocnic, až pak odpouštějme dluhy

Nejzadluženější ze všech krajských nemocnic v Česku je Zlínská nemocnice Tomáše Bati, která dodavatelům dluží neuvěřitelnou skoro jednu miliardu korun.

Co s tím? Vedení kraje má zdánlivě jednoduchý recept - napumpovat do nemocnice další peníze. Otázkou je, jestli to k něčemu bude pokud nedojde k výrazným změnám v jejím hospodaření.

Z toho důvodu navrhuji udělat co nejdříve audit hospodaření nemocnic, rozklíčovat náklady a příjmy, identifikovat problémové věci a navrhnout konkrétní opatření ke zlepšení. 

Největším problémem jsou vlastní ekomomické zájmy zaměstnanců nemocnic, které převažují nad zájmem nemocnice. To se týká lékařů, ale také zdravotních sester, rehabilitačních pracovníků či údržbářů. Příkladů, které bychom našli je mnoho a týkají se prakticky celé činnosti. Lékaři si prosazují zbytečnou lůžkovou kapacitu svých oddělení, sestry objednávají sanitky od soukromých služeb a údržba si najímá externí firmy. 

Řešením je nasadit krizový management, který bude umět řídit nemocnici, nebude se bát rozbít existující soukromé vazby a bude mít politickou podporu krajského vedení. 

Hospodaření krajských nemocnice je třeba stabilizovat, to je pravda. Proto kraj půjčil nemocnicím ve Zlíně, Kroměříži a ve Vsetíně v roce 2014 celkem 210 milionů korun. Faktem je, že zlínská nemocnice jako jediná nezaplatila kraji z půjčených 140 milionů ani korunu. Naopak Kroměříž zodpovědně poslala 17 z 50 milionů a Vsetín 7 z 20 milionů korun.

Kapitalizace dluhu není poprvé, je to opakovaná záležitost. Jde prostě o opakované dolévání peněz z krajského rozpočtu. Otázkou je, zda je to vůbec legální, zda nejde o nedovolenou podporu. Scénář je vždy stejný, kraj dá nemocnici peníze pod příslibem zlepšení hospodaření, ovšem nic se nestane a postupně nabíhají další mínusy. 

Přitom každá nemocnice může pro svůj provoz vystačit s platbami od zdravotních pojišťoven, které v sobě zahrnují vše. Pozice jednotlivých nemocnic se samozřejmě liší a nemocnice ve Zlíně má za úkol zajišťovat specializované zdravotní výkony. Jenže i tato nemocnice musí hospodařit s rozumem, jinak jí žádné odpouštění dluhu nepomůže. Jinak jde jen o oblíbené komunistické a socialistické hospodaření za cizí peníze, z kapes všech.

Na dnešním zasedání krajského zastupitelstva krajská koalice zamítla návrh opozice, aby odložila rozhodnutí o prominutí půjčky na červen a aby společně s tímto bodem předložila i vyhodnocení programu stabilizace krajské nemocnice.Tím opět projevila obrovskou míru arogance a přihlásila se tak k plné odpovědnosti za nekontrolované zadlužování a dotování zlínské nemocnice z veřejných rozpočtů.

Zdroj: http://blahastanislav.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=504808

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama