Mgr. Jan Korytář

  • BPP
  • Liberec
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.06.2016 8:17:15

Starostka Žatecká rozhazuje peníze

Starostka Žatecká rozhazuje peníze

Změna pro Českou Lípu je proti nákupu akcií nemocnice za 161 milionů.

Zastupitelstvo České Lípy bude již 29. června rozhodovat, zda koupí 49% podíl v Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa, a.s., za 161 milionů korun. Hnutí Změna je proti, chce zabránit tomu, aby město vyhodilo miliony oknem. Je to zbytečné.

Vyjednat 49 procent je pro město ta nejhloupější varianta. Kraj původně nabídl České Lípě menšinový vstup do nemocnice, konkrétně 35 %. Jenže starostka Žatecká chtěla vlastnit co největší kus nemocnice. A tak jí Liberecký kraj chytře nabídl 49 %. Elegantně se zbaví obrovské finanční zátěže, ale ponechá si rozhodující nadpoloviční majetkový podíl. Kraj bude i nadále rozhodovat a Česká Lípa bude platit.  

„Majetkový vstup města do nemocnice může být prospěšný, město bude mít například na dění v nemocnici přímý vliv. K tomu ale stačí daleko menší podíl, třeba 15 %, jako má Liberec v Krajské nemocnici Liberec. Česká Lípa by tak ušetřila 112 milionů a mohla by je využít na jiné potřebné městské investice, které svými silami musí zajistit bez podílu kraje. Nemocnice modernizaci potřebuje, ale sehnat finance má především kraj,“ hodnotí záměr kraje a města Jiří Římánek a dodává: „A kraj na to má. Vždyť jen za loňský rok měl přebytek přes čtvrt miliardy.“

„Vlastnictví zdravotnického zařízení něco stojí. Na modernizaci krajské nemocnice v Liberci za jednu a půl miliardy se i město Liberec musí podílet právě 15 %, které odpovídají jeho majetkovému podílu,“ upozorňuje Jan Korytář, předseda hnutí Změna a náměstek libereckého primátora.

„Starostka Žatecká bez předchozí odborné a veřejné debaty chce po Libereckém kraji co největší podíl v nemocnici, aniž by k tomu uvedla jakýkoli relevantní důvod. V tichosti dojednává fatální a neuvážené kroky, které pak předkládá jako skvělou hotovou věc. Takový obrovský závazek do budoucna, to není dobré řešení! Město nemá peníze na vlastní investice, je zadlužené, ale Žatecká dělá líbivou politiku, která však není vůbec promyšlená,“ neskrývá svou kritiku Michal Panáček a navrhuje: „Za ušetřené peníze by bylo možné pohnout s dalšími problémy, které Českou Lípu pálí, ať už jde o městské prostory v historickém centru, na sídlištích nebo přidružených obcích, o důstojné divadlo či přiměřeně velké koupaliště na vhodném místě. Podoba běžného městského veřejného prostoru je pro ostudu, s ním spojené funkce pro obyvatele města nefungují a přibližuji nás více na Balkán než do střední Evropy.“

Kromě toho: Za pouhou desetinu ceny nákupu akcií nemocnice, tedy za 16 milionů korun, byl nedávno prodán soukromému investorovi pětihektarový pozemek v areálu nemocnice, na kterém se nachází i ubytovna. Tohle strategické místo, velmi důležité a vhodné pro rozvoj sídliště Špičák, kraj a nemocnice nabídly nejprve městu, ale starostka Žatecká ho nechtěla. To je neodpustitelná chyba a hloupost! Nekupuje, když je to výhodné, ale kupuje a vyhazuje peníze, když to není vůbec potřeba.

Změna pro Českou Lípu navrhuje, aby město v nemocnici koupilo jen 15% podíl, jako je tomu v liberecké krajské nemocnici, a ušetřené peníze investovalo do dalších důležitých potřeb města. Například o modernizaci českolipského divadla se mluví už více než čtvrt století a třeba městská knihovna je prakticky nedostupná pro zdravotně handicapované občany. Také renovace komunikací včetně chodníků hodně zaostává za potřebami, což dokumentuje dr. Miroslav Hudec: „Smutným dokladem je nedávné zranění dvou školáků po pádu na poškozených obrubnících v Jiráskově ulici cestou do divadla. K rekonstrukci této ulice v centru města však podle odpovědi místostarosty na mou interpelaci nedojde i z finančních důvodů dříve než za 3-4 roky. Do té doby prý děti mají lépe koukat pod nohy, případně se této ulici vyhnout a do Jiráskova divadla chodit oklikou.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama