Mgr. Pavel Svoboda

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.07.2016 9:56:10

Jak bezpečně na kole?

Jak bezpečně na kole?

Jak jezdit bezpečně na kole poradili na cyklostezce u jablonecké přehrady cyklistům městští strážníci společně s Týmem silniční bezpečnosti.„Zkušenosti nabyté přímo v terénu považuji za skutečně účinnou prevenci vážných zranění,“ říká Pavel Svoboda.

Prázdninová preventivní akce KOLO je už tradiční záležitostí. Letošní první část se uskutečnila v úterý 19. července od 9 do 14 hodin, a to na cyklostezce u jablonecké přehrady. Městští strážníci a Tým silniční bezpečnosti poradili, jak vybavit jízdní kolo, aby bylo bezpečné. Pozornost se zaměřili i na správné užívání cyklistických přileb.

„Cyklisté na Jablonecku mají problém především s předepsanou výbavou svých kol. Proto jsem rád, že tu probíhá opět preventivní KOLO, aby se každý mohl poučit od odborníků a tak ovlivnil míru bezpečí nejen při jízdě na silnici. To platí zvláště pro děti, které mají nyní prázdniny a kolo je jejich nejčastější zábavou, pokud se nemohou koupat,“ konstatuje náměstek jabloneckého primátora Pavel Svoboda s tím, že ne každý se přesně orientuje v zákonných ustanoveních.

Mnozí tápou v tom, co je výbava povinná a co doporučená, jak je to s používáním odrazek a povinného osvětlení. „Řada cyklistů si doposud plně neuvědomuje důležitost dostatečné viditelnosti pro ostatní účastníky silničního provozu. Nebezpečí vzniku vážné nehody tak vystavují nejen sebe, ale i ostatní,“ upřesňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. Jasno mají cyklisté v používání předepsané cyklistické přilby. „Ovšem není přilba jako přilba. Aby skutečně zabránila vážnému poranění hlavy při pádu z kola či kolizi, musí být kvalitní. Svou roli samozřejmě sehrává i její správné nasazení a upevnění,“ dodává Budský.

Akce KOLO nepostihuje, ale radí a doporučuje – jak pečovat o kolo, jak se bezpečně pohybovat na silnici, jak vybrat správnou přilbu apod. „Získat teoretické informace jak předcházet úrazům v silničním provozu není dnes až tak složité. Ovšem možnost seznámit se s příslušnými zásadami prakticky, přímo v terénu, to považuji za skutečně účinnou prevenci,“ dodává Pavel Svoboda, náměstek primátora statutárního města Jablonec nad Nisou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama