ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.10.2016 5:28:00

Praha potřebuje strategii pro dostupné bydlení. Náš cíl? Postavit nebo koupit

Praha potřebuje strategii pro dostupné bydlení. Náš cíl? Postavit nebo koupit

Praha bude hostit dvoudenní seminář Finančně dostupné bydlení. Akce se zúčastní odborníci z Nizozemska, Rakouska, Španělska a České republiky.

Nad čtvrtečním workshopem organizovaným Magistrátem města Vídeň a jeho příspěvkovou organizací (Europaforum Wien) ve spolupráci s hlavním městem Prahou, převzala záštitu náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská.

Vedení Prahy se k řešení dostupného bydlení zavázalo v Programovém prohlášení Rady hl. m. Prahy: „Systém podpory bydlení zaměříme na nejohroženější skupiny obyvatel – seniory, mladé rodiny s dětmi, samoživitele s dětmi a zdravotně postižené občany, tzn. na ty osoby, které se nezaviněně ocitly v tíživé bytové situaci, kterou nejsou schopny řešit vlastními silami. Spolu s novou koncepcí bytové politiky provedeme restrukturalizaci bytového fondu s návazností na jeho následnou obnovu.“

K tomu účelu zřídila rada hlavního města Fond rozvoje sociálního bydlení, do kterého by měly jít veškeré finance získané z prodeje obsazených bytů a z hospodářské činnosti města, tedy z pronájmů a prodejů nemovitostí a pozemků.

Na sociální soudržnost obecně myslí i právě dokončovaný Strategický plán hlavního města Prahy: „Je nutné vytvořit podmínky pro dostupné bydlení všem skupinám obyvatel a pomáhat sociálně či generačně ohroženým skupinám obyvatelstva získat dostupné a udržitelné bydlení. Je třeba nastavit i systém prevence ztráty bydlení, a to prostřednictvím komplexně pojaté a aktivní terénní sociální práce zaměřené na osoby, kterým ztráta bydlení akutně hrozí.“

V současnosti se chystá přijetí zákona o sociálním bydlení, který by měl být nástrojem na předcházení rizikům spojeným s bydlením. „Praha – bez ohledu na zákon – potřebuje už nyní strategii pro dostupné bydlení. Velká míra privatizace bytového fondu v předchozích letech nás staví před úkol kromě pravidel také byty postavit či nakoupit,“ říká náměstkyně primátorky Petra Kolínská, která čtvrteční workshop zahájí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama