Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.11.2016 12:29:00

Není žádným tajemstvím, že dramaticky narůstá napětí

Není žádným tajemstvím, že dramaticky narůstá napětí

Projev na 51. schůzi sněmovny 11. listopadu 2016:

Nebudu vystupovat a pokoušet se opakovat to, co již řekl pan předseda Fiala. Samozřejmě všechno, co řekl, je pravda. My opakovaně nabízíme vstřícnou ruku k tomu, aby se diskutovalo více napříč politickým spektrem o zahraniční politice ČR. Bohužel toto přání není vyslyšeno.

V dnešním světě není žádným tajemstvím, že dramaticky narůstá napětí, index nestability, index rizika, všechny možné indexy rizika apod., které jsou sledovány, narůstají. Do tohoto stavu jste přišli zřejmě, byť je to chaotické, vidím tam linku jakési ekonomické diplomacie, a vlastně svým způsobem, ať už chtěně, nebo nechtěně, jste udělali velice ostrý řez vlastně po více než dvou desítkách let, v kterých česká zahraniční politika byla jednoznačně definována, jednoznačně orientována na moderní světové demokracie, mám tím na mysli zejména Evropskou unii, Spojená státy, Kanadu a další a další země.

Místo toho jste se vypravili na východ. K tomu jste ještě přidali a mícháte velmi nebezpečnou směs. ČR si po roce 1990, nebo po svém vzniku, získala obrovské renomé u našich spojenců, ať už to bylo v Severoatlantické alianci, tak v Evropské unii, ve Spojených státech.

Chci tady znovu, a už to říkám opakovaně, připomenout, že díky politice Václava Havla a úctě k němu jsme získali exkluzivní přístup např. ve Spojených státech jako jedna z 11 zemí k výzkumu a k nemodernějším technologiím, s výjimkou některých vojenských a privátních. Otevírají nám dveře nejvyspělejší země tzv. západní Evropy. 

Neříkám, že bychom se neměli snažit pomoci našim firmám, pomoci je podporovat nějakými garancemi v tom, aby se pokoušely hledat i nové trhy v rizikovějších zemích. Nikdo tady nebránil ani před vaším nástupem do funkcí, pane premiére, a vaši vlády, abyste navazovali obchodní vztahy s Čínou, Ruskem atd.

Nicméně to, co děláte, že se při tom necháte politicky vydírat a ohýbáte páteř, je obrovským rizikem směrem k zemím, s nimiž máme nejenom bytostné obranné zájmy, ale i samozřejmě vztahy partnerské.

Chci jenom říci, že výrazně dynamičtěji se rozvíjely vztahy s Čínou v době, kdy nikdo neohýbal hřbet, kdy nikdo nepeskoval ministry či vysoké ústavní činitele za to, že tady přivítali dalajlámu. Nikdo nepeskoval a nestalo se, abychom tady donekonečna museli odkládat pravdivé pojmenování genocidy Arménů jenom proto, že teď je tam ohrožena elektrárna, kterou stejně zřejmě ve finále zaplatí daňoví poplatníci a bude je to stát 14 mld. Kč. Pak to zase budou tramvaje a tak.

Kde tohle ohýbání páteře skončí? A poprosil bych, abyste skutečně řekli, kde toto ohýbání páteře skončí. Domnívám se, že je velice ilustrativní, jestliže si srovnáme vývoj obchodních vztahů některých států, např. Portugalska, Francie, Německa a dalších, např. s Čínou, když je stále tolik propíraná Čína, versus ČR. Jestliže kterákoli země na světě má pocit, anebo nabude dojmu, že obchod je pro ni důležitý, tak ten obchod uskuteční. Jestliže však někde zvláště, když jsou to různé polototality či totalitní režimy, ucítí slabost na druhé straně, tak to začnou zneužívat i politicky. A ono to není sranda.

Jestliže se domníváte, že se to normálních lidí netýká, tak vám po novém roce odvyprávím velmi otřesný příběh, který se vztahuje např. k Turecku, kam až může ingerence cizího státu dojít. Až na akademickou půdu, dámy a pánové.

Jestliže se podíváme, byla obrovská, byť se o tom nemluví po ekonomické krizi v Rusku, tak přece si vzpomínáte, jak pan prezident Zeman a další otevírali trhy v Rusku. Také nám tam propadají investice, garance, a teď je najednou veliké mlčení. Skutečně to stojí za to?

Ale v čem jste přeborníci, nebo tady vaši straničtí souputníci, to je okopávání Evropské unie, to je dokonce často až za hranou okopávání a zpochybňování obranné aliance. Já být v jejich pozici, tak už skutečně začnu zavírat otevřené dveře na své trhy, resp. ke svým nejmodernějším technologiím. Vy skutečně děláte velmi, velmi riskantní politiku.

Často se operuje např. v případě Číny tím, že tam má významné trhy a začala se tam vyrábět Škodovka. No ta licence byla prodána, jestli si vzpomínám, někdy v roce 2007, v době, kdy jsme vítali dalajlámu, chovali jsme se vůči němu vstřícně a s hrdostí. Nikoli teď.

Poprosil bych pana ministra zahraničí, zda by mohl říci o tom, zda chce v této politice po zbytek volebního období pokračovat a riskovat velmi možné důsledky toho, k čemu tato zahraniční politika, kterou tady provozujete tři roky, povede.

Domnívám se, že jestli by někdo, když už dojde k personálním změnám ve vládě, myslím si, že ministrů, kteří by se měli poroučet nebo zvážit svoje setrvání, by mělo být více. Z pohledu toho, jakou máme obchodní bilanci s Čínou, s Ruskem a s dalšími těmito zeměmi, což pro vás asi byla priorita, tak se domnívám, že byste mohl rovnou přiznat, že v tomto směru vaše ekonomická diplomacie zkrachovala.

S Čínou dramaticky narostl obchodní deficit. S Ruskem máme obchodní deficit. Tak kde jsou ty úspěchy? Kde jsou ty zvýšené vývozy? Poprvé v historii nedávno obrat se Spojenými státy je větší než s Ruskem. (Ministr Zaorálek z místa: To je špatně?) Na otázku, jestli je to špatně, ne, je to výborné. Ale já bych chtěl, aby to bylo ještě lepší. Ale o to jste se nepřičinil vy, pane ministře. Když už tady diskutujeme takto za zády. Já to vítám. Nedělejte tady šaškárny, prosím.

A myslím si, že skutečně jestli něco krachuje, je to celá vaše větev naší zahraniční politiky.

K samotné věci, která se odehrávala kolem návštěvy dalajlámy. Je mi velmi líto, že i strany a části stran, kterých jsem si donedávna vážil, tak dneska trafiky v Senátu pro ně budou důležitější, než morálka. Myslím si, že Senát v případě, že zvolí svým předsedou pana Štěcha, tak se stane morální bažinou.

Nepamatuji si po 90. roce, že by někdo tak ponížil vlastní národ jako ti, co se přihlásili k prohlášení v této věci. Jestliže někdo nevěděl, kdo je pan Štěch, tak vám nevadilo už jenom to, byť to zůstalo ve stínu skandálního vystoupení pana Vodičky na tryzně v Terezíně? Vám nevadilo, co tam řekl pan Štěch, jak tam vystoupil jak politik éry minus 20 let zpátky a snad ještě něco horšího? Ve vztahu k Německu. Vám to nevadilo, takže jestliže jste říkali, že jste byli 14 dní domluveni už předem na tom, jak se nic nebude dít, tak vy nekoukáte. A nevím, jestli tam tedy mluvil za sebe nebo jako druhý nejvyšší ústavní činitel v té hierarchii jako předseda Senátu. Takže nejenom Čína. A mně už vadilo, jak se choval, jak vystoupil, s prominutím trapně, v Terezíně. Mně vadí, jak vy na jedné straně děláte politiku pokračování sankcí a hlasujete pro to nebo nemáte s tím problém při jednáních v Evropské unii, ale zároveň pan Štěch, prezident Zeman a další říkali přesný opak. Tak co vlastně bude platit? A stojí za to, nevím, pana prezidenta asi nikdo ke kázni nepřivede, ale nejste schopni přivést aspoň svého kandidáta na pokračování předsedy Senátu? Co si potom lidé mají myslet, ale co hlavně si mají myslet i naši spojenci. Čemu mají věřit? A může někdo říct, kdy tedy bude ta hranice, kdy bude vystupovat jako druhý nejvyšší ústavní činitel a kdy bude vystupovat jako řadový senátor? Já se domnívám, že vaše politika, a teď mluvím o celé vládní koalici, je zmatená, neprůhledná a že v téhle bažině, kterou tady vytváříte a atrofujete, tak vám můžu říci, že do toho ještě dáváte tahy, kterými klamete veřejnost. Pro mě je velmi odporné, když jako bojovníci za lidská práva a svobodu se stavějí lidé, kteří tady a ve své politické praxi dělají přesný opak.

Já bych vás chtěl vyzvat, abyste, podobně jako to řekl pan předseda Fiala, umožnili schválení programu této schůze, aby se to neomezilo pouze na přednostní práva, protože těch věcí, které musí zahraniční politika řešit, je obrovské penzum. Je to migrační krize, jsou to vztahy s totalitami a polototalitami, jejich vliv na českou politickou scénu, je to změněná situace, nebo zřejmě ke které dojde po volbě prezidenta Spojených států, a další a další věci. Prosím, umožněte, aby se mohli poslanci vyjádřit. Několikrát jste odmítli, podobně jako u dalších dvou bodů, schválit zařazení bodu na program Sněmovny. Proto nám nezbývá nic jiného, než sahat ke svolávání mimořádných schůzí. protože jinak veřejnost ani nebude vědět, co ve skutečnosti děláte. Děkuji. (Potlesk z pravé strany sálu.) 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama