Ing. Martin Kolovratník

  • ANO 2011
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.01.2017 11:19:00

Vyjmutí folklórního dědictví ze zákona by bylo záchranou tradic na venkově

Vyjmutí folklórního dědictví ze zákona by bylo záchranou tradic na venkově

Projev na 54. schůzi Poslanecké sněmovny 20. 1. 2017 k novele autorského zákona

 Kolegyně, kolegové, dobré dopoledne.

Já jsem se účastnil řady debat k autorskému zákonu, minimálně z toho titulu, že jsem ve svém předchozím působišti byl ve veřejnoprávních médiích a problematiku také dobře znám. Tak jak hovořil pan předřečník Petr Gazdík, věřím, že ta shoda tady ve Sněmovně, mířící k tomu, aby ke skokovému navýšení poplatků směrem k autorským svazům, byla zastavena, tak tu shodu že nalezneme.

Za sebe chci vaši pozornost upoutat pouze na dva svoje pozměňovací návrhy, a to čísla E9 a E15. Neznám stanoviska jednotlivých poslaneckých klubů, ale cítím potřebu vás požádat o jejich podporu. Tyto dva pozměňovací návrhy nejsou tak zásadní a fatální, jak hovořil Petr Gazdík o svém, ale jsou to další drobné díly skládačky, které by mohly pomoci dobré věci. Pozměňovací návrh pod číslem E9 zavádí umožnění tzv. open commons, tedy veřejných práv, resp. vzdání se zastupování, to znamená zavedení - já to řeknu trošičku jinak - díla volně šiřitelného, pokud se tak rozhodne autor, pokud se autor rozhodne, že chce být vyloučen z té kolektivní správy. Pro vaši představu, je to obdobná filosofie, jako je internetová wikipedie, sdílení společných vědomostí apod.

A návrh pod číslem E15 pomáhá folklóru, kde folklórní dědictví, kroje, staré noty ke starým lidovým dílům, jsou stále a stále chráněny těmi autorskými právy a já jsem v tomto jednom - jak říkám, že to jedna z malých skládaček, která může a nemusí být přijata, věřím, že může pomoci - vyjímá toto folklórní dědictví z ochrany právě autorských svazů a umožňuje ho volně šířit do tradiční lidové kultury. Je to tedy jakási záchrana naší tradice na venkově. Tak i tady, byť vím, že ministerstvo dalo negativní stanovisko k mému návrhu, jak říkám, považuji to možná za drobnost, ale cítil jsem potřebu se za ni přimluvit a zkusit vám k ní dát několik slov.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama