Bc. Emil Pernica, DiS.

  • KSČM
  • Blansko
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.04.2017 10:07:37

Příjmová chudoba nesmí ohrožovat nikoho z nás

Příjmová chudoba nesmí ohrožovat nikoho z nás

Odstranění příjmové chudoby je jedna z mých priorit.

 V naší republice žije až milion lidí v příjmové chudobě, což je alarmující číslo a rozhodně nemusí být konečné. Možná si řeknete, že chudoba nedosahuje u nás velkých rozměrů, přesto však s financemi musí velmi pečlivě počítat především rodiny s dětmi a senioři. Všechny neočekávané výdaje, ať už na děti nebo u seniorů na léky, významně naruší jejich plánovaný rozpočet. Dále se většinou jedná o placení dopravy, stravování, výdaje na pomůcky a učebnice nebo na školní výlety. Někteří rodiče nemají ani na placení obědů dětí. Obědy zdarma využívá zhruba 3 400 dětí. Jakákoliv nemoc je pro rodiny doslova pohromou. Zhruba 17,8 procenta rodin, které platily výdaje za zdravotní péči či léky, se v tomto případě setkalo s velkými obtížemi, jak tyto finanční částky uhradit. Je třeba však říct, že v loňském roce přibylo 11 procent domácností, které s příjmy vycházely. Jenže to nic nemění na tom, že je třeba pomoci těm, kteří se do nouze nedostávají vlastní vinou.

Senioři, kteří po celý život poctivě pracovali, by rozhodně neměli pocítit obavu ze stáří a nedostatku peněz. Taktéž rodiny s dětmi, kdy oba rodiče řádně pracují, by měly mít možnost zajistit vše, co děti pro svůj bezstarostný život potřebují. Patříme sice k zemím s nejnižší mírou chudoby a sociálního vyloučení v Evropě, ale situace, která je nyní, se může během pár let změnit. Jistě bychom byli neradi, kdyby k horšímu.

Proto je bezpodmínečně nutné zamyslet se nad pravidelnou a dostatečnou valorizací důchodů a sociálních dávek, zvýšením minimální mzdy na 14 000 Kč či prosazením zákona o sociálním bydlení. Odstranění příjmové chudoby je jednou z priorit mého volebního programu.

Emil Pernica, kandidát KSČM č. 5 do Poslanecké sněmovny za Jihomoravský kraj a předseda OV KSČM Blansko

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama