JUDr. Jiří Pospíšil

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.06.2011 17:00:34

Na soudce, kteří monitorování telefonů povolili, podávám kárnou žalobu

Na soudce, kteří monitorování telefonů povolili, podávám kárnou žalobu

Ministr spravedlnosti podá kárné žaloby v souvislosti s povolováním výpisů telefonních hovorů.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se rozhodl podat kárné žaloby na soudce Okresního soudu v Děčíně, kteří pouze formálně odůvodňovali své příkazy ke sdělení údajů o telekomunikačním provozu. V souvislosti s touto praxí zároveň nařídil prověrky na dalších, náhodně vybraných soudech. Navrhne také zpřesnění trestního řádu, které pomůže zabránit zneužívání výpisů telefonních hovorů.   

Prověrka ministerstva spravedlnosti na Okresním soudu v Děčíně zjistila, že osm soudců tohoto soudu vyhovělo v 18 případech žádostem policisty o výpis telekomunikačního provozu, aniž by svá rozhodnutí dostatečně odůvodnili. V odůvodněních příkazů chybí informace o tom, jaký je vztah mezi konkrétními telefonními čísly a podezřelými v daných kauzách. Podle názoru ministerstva spravedlnosti je takové formální odůvodnění v rozporu s trestním řádem.   

„Jediný, kdo může posoudit práci nezávislé justice, je kárný senát Nejvyššího správního soudu. Proto podám na soudce, kteří předmětná odůvodnění prováděli, kárnou žalobu. Chci, aby kárný senát zhodnotil, zda je správný právní názor ministerstva spravedlnosti, či postup těchto soudců,“uvedl ministr Pospíšil.

V odůvodnění příkazu je podle expertů ministerstva nutno objasnit, jaký má člověk, kterému dané telefonní číslo patří, vztah k projednávané věci, případně proč je třeba zjistit, s kým a kdy komunikoval. I v případech, kdy není známo, kdo dané telefonní číslo používá, musí být odůvodněno, jak se toto číslo konkrétně týká projednávané věci. Takové zdůvodnění má soudce primárně požadovat od toho, kdo mu žádost o výpis telekomunikačního provozu předkládá. Pokud žádost zdůvodněna není, má ji zamítnout.

Obdobná prověrka, jakou ministerstvo provedlo na děčínském okresním soudě, proběhne v červenci i na čtyřech dalších náhodně vybraných soudech. Ministerstvo chce zjistit, zda je formální odůvodňování příkazů ke sdělení údajů o telekomunikačním provozu rozšířenější praxí.

V souvislosti s touto problematikou ministerstvo připravuje také novelu trestního řádu, konkrétně § 88a, který se týká sdělování údajů o uskutečněném telekomunikačním provozu. Novela má omezit okruh trestných činů, u nichž bude možné o tyto údaje žádat. Zároveň stanoví, že žádat o údaje bude možné pouze tehdy, pokud sledovaného účelu nepůjde dosáhnout jiným způsobem. V přípravném řízení navíc bude soudce moci vydat příkaz ke sdělení údajů jen na návrh státního zástupce, tedy nikoliv na základě pouhé žádosti policejního orgánu, jako je tomu dnes.

Tereza Palečková, tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama