Ing. Martin Kolovratník

  • ANO 2011
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.10.2017 10:09:29

Je potřeba cílit na imámy

Je potřeba cílit na imámy

Jako spoluzakladatel sněmovní „Platformy pro zachování evropských kulturních hodnot“ sleduji s velkým znepokojením zhoršující se dění v evropských metropolích.

Události v Barceloně a další předchozí teroristické útoky v Evropě dokazují, jak velký vliv mají islámští imámové na radikalizaci fanatiků. Proto jednoznačně se svými kolegy z Platformy tvrdím, že je potřeba důsledně novelizovat zákon č. 3/2002 o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností.

Severní a západní Evropa má zkušenosti s radikalizací evropských islámských obcí. K té přispívají zejména kazatelé této církve. A právě některé státy jako Rakousko nebo Dánsko se rozhodli přijmout zákonodárné opatření, které účinně přispívá ke státní kontrole radikálních kazatelů. Tento postup bych určitě uvítal i v České republice.

Náš stát už má také zkušenosti s působením kazatelů. Například v roce 2005 kazatel ze Saudské Arábie v pražských islámských modlitebnách veřejně schvaloval sebevražedné atentáty Palestinců na izraelské děti. Taková praxe je pro mě absolutně nepřijatelná! A není to jediný případ. Jindy do pražských islámských modliteben přijel přednášet islámský kazatel z Velké Británie, který hlásal o potřebnosti zavedení vedle českého i islámský justiční systém.  A za jeho působení v Praze vznikla Islámská komise pro rodinu. V praxi to znamená, že ta má rozhodující oprávnění v oblasti rodinného práva, to znamená při uzavírání sňatků, v rozvodových řízeních. Ve Velké Británii, kde tento kazatel působí nastálo, funguje dokonce 85 civilních soudů, které jsou přičleněny k mešitám.

Dalším velkým problémem je příliv nekontrolovatelného množství peněz z bohatých muslimských zemí do islámských obcí v Evropě. Tyto toky peněz by měly být také určitým způsobem omezeny, například by měly prokázat odkud peníze přišly a jakým způsobem s nimi hodlají naložit. Příklady financování jsou z Německa, kde chtěla Saudská Arábie podpořit výstavu 200 mešit. Katar kupříkladu zase sponzoruje univerzitu v Oxfordu, kde působí radikální islamista Tariq Ramadan. A pomocí těchto finančních zdrojů dochází potichu ke změně společnosti v mnoha zemích.

Dalším možným řešením, jak omezit Imámy, by měla být povinnost kázat jen v úředních jazycích. Pokud káží v arabštině, „nemuslimské“ obyvatelstvo mu nerozumí, a právě tak může docházet ke skryté radikalizaci.  Ve Velké Británii platí pravidlo, že pokud chtějí kazatelé do této země musí umět anglicky, ale nikdo je potom nenutí, aby v angličtině také kázali. Stejně tak ve Švýcarsku dolní komora Parlamentu schválila návrh, že Imámové mohou kázat v jednom ze švýcarských úředních jazyků. Ale další budoucnost tohoto návrhu není úplně jistá. Jaký je Váš názor? Jste pro úplnou svobodu jednotlivých náboženství? Nebo bychom měli trvat na tom, že na území České republiky budeme dodržovat právo a také zvyky, které jsou historicky našimi vlastními? 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama