Vratislav Kulhánek

  • ODA
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.10.2017 9:01:01

MINULOST NEZMĚNÍME, BUDOUCNOST ANO

MINULOST NEZMĚNÍME, BUDOUCNOST ANO

O státním svátku nepoložím nikde žádnou kytici a neuslyšíte ode mě slovo tradice. Lidem, kteří ji alespoň jako já znají a ctí, netřeba vysvětlovat. Ty, co nezajímá, takhle rychle těžko přesvědčím. Od toho jsou školy a učitelé, pokud jsou kvalitní.

Po volebním víkendu jsem se dočetl, že přes padesát procent lidí není s výsledky spokojených. To je podle mě normální a žádná pohroma, jak se někdo také snažil interpretovat. Většina přece volila někoho jiného než vítěze. A ti, co nešli k volbám vůbec, nadávali a nadávat budou vždy a na všechno. Otázka však zní: Jsme schopni respektovat výsledek? Pokud by na tuto otázku stejné procento voličů odpovědělo ne, pak by to byl vážný problém.

Demokracie určitě není nejdokonalejší systém spolurozhodování o společných věcech. Platí však, že nic lepšího lidé zatím nevymysleli a všechny historické experimenty skončily velkým průšvihem. Síla demokratických principů je pak právě ve schopnosti přijímat realitu a ptát se zvolených zástupců, co pro nás všechny udělají. Bez ohledu na to, jestli jsem toho konkrétního člověka či stranu volil, nebo ne. Svůj díl emocí vyčerpali vrchovatě v kampani, teď je čas předvést se v praxi.

Tenhle stát, i když se nepodobá tomu, v jakých hranicích vznikl, posouvali kupředu pouze lidé s vizí. Prospěcháři byli, jsou mezi námi nyní a, bohužel, také budou. Mnozí si svou krátkodobou moc podepřou i líbivými, i když krátkozrakými činy. Za pár let si je však nikdo pamatovat nebude.

Zato my tu zůstaneme a po nás naše děti a děti jejich dětí. Proto ode mě neuslyšíte prázdné fráze o službě vlasti a tradičních hodnotách, jež je nutné ctít. Já jsem člověk z praxe a vím, že vyčekat se nedá nic. Kdokoliv kolem mě nechtěl tohle pochopit, tomu jsem to vždy řekl. A rozhodně se to nebudu bát dělat ani v budoucnosti. Tu totiž změnit můžeme, minulost již ne. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama