Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.11.2017 17:58:30

Pět důvodů kvůli kterým ve volbách propadla tradiční levice

Pět důvodů kvůli kterým ve volbách propadla tradiční levice

Napsal jsem pouze pět zjednodušených důvodu kvůli kterým padla ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v roce 2017 tradiční levice, za kterou považuji zejména politické strany jako ČSSD a KSČM.

Shrnutí: 1) Žádná viditelná tvorba frakcí, 2) Vychovávání chovných a tažných koní, 3) Žádná viditelná činnost (nebo alespoň schopnost podat o své činnosti nějaké informace) a image, 4) Marketingové agentury a finanční prostředky. 5) Odebírání hlasů levici (zejména KSČM) ze strany ANO, SPD a Pirátů.

1) Téměř žádná viditelná existence frakcí - strana by měla roztáhnout svoje pole působnosti a viditelně vytvářet frakce. ČSSD a KSČM byly stranami jednoho nebo třech lidí (Zaorálek, Sobotka, Filip), kde ostatní jako (Tejc nebo Skála) nebyli vpuštěni do médií. 

2) Vychovávání tažných a chovných koní. To je onen zásadní problém, když se levice snaží z kolektivních stran vytvářet strany manažerské (kde jeden bude řídit a ostatní skákat). Jeden člověk má 5 neplacených funkcí a druhý člověk má 10 placených funkcí.

3) Žádná viditelná činnost a image. Tohle je případ nejen ČSSD, ale i KSČM, která jako opozice například neuvedla žádnou činnost ve svých kontrolních výborech. Buďto nic nedělala nebo nebyla schopna prodat vlastní práci. To stejné ČSSD ve vládě s ANO. Pokud značka KSČM a ČSSD nebude mít vhodnou image, tak obě strany mladí nebo lidé ve středním věku možná volit v budoucnu ani nebudou. Předsedu obou stran měl také doplňovat nějaký charismatický mluvčí kolem 30tky (i kdyby to měl být Jiří Ovčáček nebo samotný Tomio Okamura).

4) Marketing a peníze. Zatímco ANO (Babiš) mělo zřejmě dostatek finančních prostředků, tak vedle toho využívalo experty jako jsou Marek Hanč se svojí agenturou PRLab, Petr Topinka (tvůrce většiny volebních sloganů r. 2013 (např. “Nejsme politici, makáme”), politický marketér a bývalý ředitel agentury Mark BBDO nebo Alexander Braun, který v minulosti při kampaních radil například Tonymu Blairovi nebo Hillary Clintonové.

5) Další problém je odebírání hlasů: Není to komplexní, ale KSČM odebíralo ANO (Babiš) pragmatické hlasy, SPD v čele s Okamurou protestní hlasy a Piráti progresivní voliče v oblasti levice. Rozbor ČSSD je více komplikovaný, zato Zelené zřejmě obrali o jejich hlasy Piráti a Zemanovce nejspíš hnutí ANO a SPD. 

Na závěr:

Nezodpovězené otázky: Jakou roli hráli v letošních volbách prvovoliči? Zda nevolili prvovoliči převážně Piráty?; Jak se přerozdělovaly a odebíraly hlasy tradičním stranám?; Jak volili levicoví voliči a zda mnozí z nich nezůstali sedět doma?

Skutečný graf volebních výsledků od Jiřího Mádla: Jak volili lidé, kteří Seděli doma 39,16 % procent, ANO 17,90 %, ODS 6,84 %, Piráti 6,52 %, SPD 6,43 %, KSČM 4,69 %, ČSSD 4,40 %, KDU-ČSL 3,51 %, TOP09 3,21 %, STAN 3,13 %. 

Možná není zcestné se inspirovat názory sociologa Jana Kellera, který uvedl: "Někteří lidé z městské chudiny volí pravici, aby se mohli pochlubit, že jsou na jedné lodi s těmi úspěšnými." Na dlouhodobou skutečnost, že se střídá vláda pravice a levice bych si ještě zřejmě od Kellera vypůjčil jiný výrok: Co je to střední vrstva? To jsou měšťáci, kteří když se mají dobře, tak volí vpravo, ale když se mají zle, tak volí doleva.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama