MUDr. Pavel Čermák, Ph.D.

  • ODS
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.11.2017 12:18:49

Na jakých základech by mělo stát naše zdravotnictví?

Na jakých základech by mělo stát naše zdravotnictví?

Představme si zdravotnictví jako trojnožku, kdy jednou nohou je dostupnost, druhou kvalita a třetí finanční efektivita. Záleží na tom, jak je každá noha pevná. Pouze na dvou či na jedné se stát nedá.

FINANCOVÁNÍ
Velkou předností českého zdravotnictví je dobrá dostupnost zdravotní péče a rovnost v přístupu k ní – množství a kvalita zdravotní péče, kterou dostávají lidé majetní a nemajetní, se příliš neliší.

Ale je při současném nastavení financování naše zdravotnictví v dlouhodobějším horizontu udržitelné? Dnes je na české zdravotnictví vynakládáno 7,8 procenta HDP, což je pod celoevropským průměrem, který činí 9,9 procenta HDP (v Německu je to 11,1 procenta a v Rakousku 10,4 procenta). Vlivem stárnutí populace se výdaje na zdravotnictví v ČR budou stále zvyšovat a přitom stále menší procento obyvatelstva bude pracovat a odvádět zdravotní pojištění.

Výdaje ČR na zdravotnictví se dnes vyznačují velkou závislostí na veřejných rozpočtech (84 % šlo z veřejných rozpočtů v roce 2014, tj. 4. nejvyšší podíl v EU), což je mimo jiné dáno i nízkou spoluúčastí ze strany pacientů. Břemeno stále rostoucích výdajů v budoucnu tak ponesou hlavně veřejné rozpočty, které jen stěží zajistí financování zdravotní péče v současné šíři a kvalitě.

Řešení do budoucna vidím jednoznačně ve zvyšování efektivity výdajů do zdravotnictví, zapojení dodatečných zdrojů, zajištění efektivní konkurence mezi zdravotními pojišťovnami a nastavení spoluúčasti pacientů tak, aby pacient získal nejen širší nabídku služeb, ale nesmí být přitom v žádném případě omezena dostupnost zdravotní péče.

SPOLUÚČAST PACIENTŮ
Vím, že zavedení spoluúčasti samo o sobě mezeru ve financování nevyřeší a může být překážkou pro čerpání péče některými pacienty, ale přesto ji považuji za nezbytnou, zejména z hlediska motivace chování pacientů a pro řízení poptávky pro zdravotní péči. Zavedení spoluúčasti, která musí být přesně definována, bude mít za následek i vyšší tlak na kvalitu poskytované péče (když platím, požaduji co nejkvalitnější služby).

Další cestou zapojení pacientů do financování je zavedení komerčního připojištění (zatím je možné jen u dentální péče) a nadstandardů, které by výrazně rozšířily možnost volby ze strany pacienta. Od placení péče by měly být osvobozeny děti, důchodci s nižším příjmem a určitá zdravotní péče by měla být zdarma (např. během těhotenství a porodu, léčba nakažlivých nemocí a nemocí z povolání).

ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
Měl by být zaveden pluralitní systém, který nevylučuje i možnost většího počtu vzájemně si konkurujících pojišťoven. V českém systému je totiž konkurence zdravotních pojišťoven výrazně omezena, pojišťovny jsou do značné míry svázány úhradovou vyhláškou a mají jen velmi malý prostor na to se odlišit či řídit své vztahy s lékaři a nemocnicemi podle kvality poskytované péče.

ELEKTRONIZACE
Zavedení jednotné, bezpečné a uživatelsky dostupné elektronizace zdravotnictví považuji do budoucna za nezbytné, neboť je velkým přínosem nejen z hlediska kontroly nejen pacientů, ale i lékařů. Nadto se sníží finanční náklady, dnes vynakládané na přebujelou byrokracii ve zdravotnictví, a elektronizace přispěje k většímu komfortu pacientů. Je sice dnes ještě zatížena určitými technickými problémy, ale ty budou jistě v krátké době vyřešeny.

FINANČNÍ OHODNOCENÍ ZDRAVOTNÍKŮ
Prosazuji cestu navýšení úhrad ze strany zdravotních pojišťoven jednodušší a průhlednější vyhláškou o úhradách, změnou sazebníku i novou tvorbu cen léků a zdravotnických prostředků.

BEZPLATNÉ ZDRAVOTNICTVÍ JE „CESTOU DO PEKLA“
Chtěl bych všechny varovat před volebními sliby levicových stran, které slibují nadále pouze navyšovat výdaje na zdravotnictví. Současné příjmy ze zdravotního pojištění jsou ovlivněny dobrou ekonomickou situací a výjimečně vysokou zaměstnaností, která ale není do budoucna nijak zaručena. Druhý klíčový zdroj financování, státní rozpočet, hradí v podobě příspěvků za státní pojištěnce dnes již 60 % pojištění obyvatelstva, na které připadá 80 % spotřebované zdravotní péče.

Toto krytí výpadků v příjmech ze zdravotního pojištění formou navyšování příspěvků na státní pojištěnce, jak dnes slibuje levice, je velmi krátkozraké a populistické a bude do budoucna pro státní rozpočet zcela neúnosnou zátěží. Slibované zcela bezplatné zdravotnictví je „cestou do pekla,“ jak se již dnes přesvědčila např. Velká Británie.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama