Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.01.2018 18:33:19

Nevolejte zpátky podvodným telefonátům! Může Vás to vyjít draho

Nevolejte zpátky podvodným telefonátům! Může Vás to vyjít draho

Jedná se o tzv. telefonní šmejdy, kteří se podle "wangiriho" scénáře snaží prozvánět se záměrem, aby se jim provolávané osoby ozvaly zpátky na nějakou předraženou telefonní linku do zahraničí.

Začalo to hoax zprávou:

Nedávno mi přišla zpráva zřejmě od nespokojeného adresáta nebo klasicky zkomolená hoax zpráva ohledně nepřímého telefonátu od telefonního čísla + 252 X06 8X (původní čísla jsou nahrazena X). Adresát napsal, že se jedná o nějaké hackery. 

Telefonní šmejdi:

Adresát zprávy zřejmě zkomolil realitu, protože se ve skutečnosti jedná o tzv. telefonní šmejdy, kteří prozvání telefonní čísla a očekávají, že se jim provolávané osoby ozvou zpět na předraženou telefonní linku (do zahraničí).

Skutečný problém je ale v tom, že obdobná čísla Vám mohou zavolat nebo prozvánět třeba i ze zahraničí, kdy počítají s tím, že jim zavoláte zpátky na předraženou linku (v nejhorším případě právě v zahraničí).

Wangiri scénář:

Wangiri je pojem pocházející z Japonska, který je zkomoleninou „Wan“ z anglického „One“ (tzv. jednou), zbytek významu pochází z japonského „Kiru,“ tedy „utnout, useknout“

Například Česká média v létě 2017 informovala o tzv. telefonních šmejdech, kteří podle tzv. wangiriho scénáře lákají z lidí peníze tak, že stačí přimět člověka, aby odeslat jedinou prémiovou SMSku nebo zavolal na předraženě zpoplatněné telefonní číslo a skrze jeho telefonní účet bylo strženo několik stovek korun najednou.

Dle českých médii se tak jednalo zejména o hovory z telefonních pocházejících z Alžírska, Pobřeží slonoviny, Afghánistánu a dalších zemí. Hovory se ale obvykle do těchto zemí neuskuteční, protože je přesměrován, aby podvodní profitoval z propojovacích poplatků.

Závěrem:

Telefonní čísla mají tedy obvykle předčíslí: 900, 905, 906, 908 nebo 909. Jedinou ochranou před tímto útokem: 1) nevolat na neznámá čísla. 2) Nechat si od operátora zablokovat hovory na drahé prémiové linky a SMSky.  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama