Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.09.2018 19:12:52

Bydlí sice jednou, ale za komunální odpady platí dvakrát

Bydlí sice jednou, ale za komunální odpady platí dvakrát

Obrátila se na mne paní Hanka s tím, že za komunální odpady musí platit dvakrát. Jednou v místě svého trvalého bydliště v Rousínově a podruhé v nájemním bytě ve Slavkově u Brna.

Problémová situace tedy nastává v tom, že paní Hanka musí platit za komunální odpady, protože má trvalé bydliště u své rodiny v Rousínově, kde se platí za odpady na každého obyvatele (vhodným řešením pro ni tedy není zařizovat si trvalé bydliště na Městském úřadě) a ve Slavkově u Brna žije v nájemním bytě, kde jsou odpady vyčísleny paušální částkou na bytovku a rozpočítané podle bytů.

Vlastník bytu ve Slavkově u Brna ale nemá zájem ve vlastní nemovitosti svým nájemníkům zapisovat trvalé bydliště, což by záležitost velice rychle vyřešilo. Záležitost se rovněž nevyřeší, pokud by pronajímatel nemovitosti v takovém případě zaplatil komunální odpady na místo nájemníků, protože by jim tyto poplatky zřejmě naúčtoval do nájmu.

Ačkoliv paní Hanka v Rousínově předložila smlouvu, že platí za svoz TKO (tuhý komunální odpad) ve Slavkově, tak v Rousínově je tato skutečnost nezajímá a vedení města se tím ani nehodlá zabývat. 

Zatímco minulé vedení se k události dříve postavilo tak, že lidé, kteří v Rousínově měli trvalé bydliště a nebydleli tam, tak byli od poplatku osvobozeni. Ale nové vedení si to potom odsouhlasilo jinak a nastal problém, že paní Hana musí za komunální odpad platit nejen ve Slavkově u Brna, ale i v Rousínově a tudíž celkem dvakrát.

Obdobná záležitost se řešila na serveru Neviditelný pes:

http://neviditelnypes.lidovky.cz/pravo-dvoji-odpad-0zq-/p_spolecnost.aspx?c=A140712_153706_p_spolecnost_wag

Odkazy na zajímavé články:

Poplatky za popelnice a odpad

http://www.obcanska-spolecnost.cz/temata-aneb-o-cem-se-mluvi/poplatky-za-popelnice-a-odpad/

Místní poplatek za komunální odpad

http://denik.obce.cz/clanek.asp?id=6747849




Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama