Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.10.2018 17:58:32

Vyškov je jediným městem na okrese s úbytkem obyvatelstva

Vyškov je jediným městem na okrese s úbytkem obyvatelstva

Město Vyškov je v porovnání s ostatními městy jediným místem, kde dochází k trvalému úbytku obyvatelstva. Vypovídají o tom čísla z Českého statistického úřadu.

Pokud srovnáme demografický vývoj jednotlivých měst během 15 let, tak dojdeme k závěru, že Vyškov je jediným městem na okrese, kde dochází k úbytku obyvatelstva:

                                     2004                2018

Bučovice                      6.386                6.468

Ivanovice na Hané       2.884                2.944

Rousínov                      5.016                5.665

Slavkov u Brna             5.936                6.647

Vyškov                         22.265             20.999

Zdroj: https://www.obyvateleceska.cz/Vy%C5%A1kov/Vy%C5%A1kov/592889

Tuto situaci rozhodně do budoucna nezlepší ani rodiny s osmi a více dětmi ze sociální skupiny tzv. nepřizpůsobivých, protože jejich přínos pro město je diskutabilní.

Vyškovská drbna na téma bydlení ve Vyškově:

Milan Na. : „Já myslím, že ve Vyškově je potřeba napřed vyřešit jeden zásadní problém a to je kde stavět. Za posledních x let se uvolnilo minimum pozemků ať už pro bytovou výstavbu, nedej bože pro rodinné domy. Město pro tohle nedělá skoro nic. Takže obyvatelé raději prchají na venkov, kde se obce snaží podporovat svůj rozvoj a lákají nové obyvatele.“

Michal Ha. : „Tak byty se tu nestaví... Pokud se postaví, tak budou za 2,5 mega a výš... To asi obec tak úplně nevyřeší. Jelikož to krásně tlačí cenu pronájmu nahoru a cenu bytů ještě víc, jsem jako pronajímatel spokojený“

Tomáš Ku.: „Podle mě by stačila revize územního plánu. Vždyť ve Vyškově jsou na srealitách v nabídce pouze 3-4 pozemky. Nejdříve bych rád znal odpověď na otázku: Proč se vlastně ve Vyškově, 20 minut po dálnici od Brna, ve městě s dobrou občanskou vybaveností nestaví byty? Developeři vymřeli? Nejsou pozemky? Špatný územní plán? Hází město klacky pod nohy? Jaká je vlastně ta příčina problému?“

Závěrem

Ve facebookové skupině Vyškovská drbna mi připadaly zcestné příspěvky, ve kterých diskutéři tvrdili, že kdyby lidé ve Vyškově bydlet chtěli, tak by tam zcela určitě už dávno bydleli. Jenomže skutečnost je taková, že ve Vyškově by lidé měli zájem bydlet, ale město trpí nejen nedostatkem stavebních míst, ale i nízkou dostupností bytů nebo neúměrně vysokou cenou nájmů (např. 1+1 za 8.500 korun a více).

Městu Vyškov by zcela jistě prospěl vídeňský model bydlení, kde je čtvrtina bytů přímo v obecním vlastnictví a další čtvrtina je vlastněna obecně prospěšnými společnostmi. Město Vídeň tak má možnost ve svých bytových jednotkách nejen regulovat nájem, ale rovněž vlastní i určitou rezervu pozemků pro budoucí výstavbu. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama