Mgr. Michal Pobucký, DiS.

primátor statutárního města Frýdek-Místek
  • SOCDEM
  • Moravskoslezský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.10.2018 20:20:00

Ve městě skončila další ubytovna

Ve městě skončila další ubytovna

Statutární město Frýdek-Místek nepodporuje obchod s chudobou a přijímá opatření, která činí takzvanou čáru přes rozpočet zejména ubytovnám.

Řadí se mezi ně i opatření obecné povahy, což znamená, že noví klienti ubytoven se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů nedostávají doplatky na bydlení, a to pro jejich majitele není zrovna dvakrát výhodné a lukrativní. 

V minulých dnech ukončila ve městě provoz další, v pořadí již druhá, soukromá ubytovna. Po Karlovce na ulici Míru s kapacitou zhruba padesát míst byla vyklizena a uzavřena také ubytovna pro zhruba třicet osob na ulici F. Čejky v Místku.

„Obě ubytovny se řadily k problematickým. Často v nich zasahovala městská i státní police, která řešila nejen přestupky, ale také trestné činy. V ubytovnách a jejich přímém okolí byly často spatřovány osoby pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek a fyzické napadání a vyhrožování tam bylo téměř na denním pořádku. Obyvatelé žijící v okolí si často stěžovali na hluk, nepořádek, vandalismus, výtržnictví a podobně,“ připomenul primátor Michal Pobucký s tím, že na obě ubytovny se vztahovalo opatření obecné povahy. 

Ubytovny jsou často místem se špatnými mezilidskými vztahy, zahálčivým způsobem života, násilnickým chováním, vulgárním vyjadřováním, šikanou, nadměrným požíváním alkoholu a tomu všemu přihlížejí i děti, které v ubytovnách také žijí. Po čase si na takové chování zvyknou a považují ho za normální, což je hlavně ze společenského hlediska opravdu velmi špatně. „My tady ubytovny nechceme. Pokud by byla ubytovna na ulici F. Čejky, což je téměř v centru města, na prodej, vážně bychom uvažovali o její koupi. Chtěli bychom dát lidem žijícím v její bezprostřední blízkosti jistotu, že na místě už žádná ubytovna nebude,“ řekl primátor Pobucký, který nevyloučil, že by se objekt ubytovny mohl v budoucnu přebudovat na bydlení pro seniory nebo mladé lidi či rodiny s dětmi.

Město dlouhodobě bojuje proti byznysu s chudobou.  Aby šlo příkladem, zrušilo městskou ubytovnu na ulici Palkovická a ve čtyřech problematických ubytovacích zařízeních se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů zavedlo opatření obecné povahy, neboli bezdoplatkové zóny, tedy zóny, kde nově přistěhovaným občanům nejsou vypláceny doplatky na bydlení.  Dvě z těchto ubytoven již zanikly.

V souvislosti se zrušením ubytovny na ulic F. Čejky řešil sociální odbor magistrátu především umístění rodin s dětmi, jednalo se přitom převážně o samoživitelky, které byly i s dětmi umístěny v azylovém domě Sára a ubytovně pro ženy na ČSA. Všem klientům bylo také poskytnuto základní sociální poradenství a předány kontakty jak na sociální pracovnice, tak i na ubytovny, a to i na ubytovny mimo město. Spousta klientů zrušené ubytovny nebyla občany města. 

Ve městě je v současné době osm domů, které plní funkci ubytoven. Největší kapacitu, zhruba sedm set míst, má Hotelový dům Paskov v Místku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama