Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.11.2018 17:09:25

Jak je to s příspěvky pro azylanty ve skutečnosti?

Jak je to s příspěvky pro azylanty ve skutečnosti?

Jedna z takových zpráv obsahovala informaci, že kapesné imigrantů dosahuje kolem 21.000 korun, kterou někteří „sluníčkoví“ diskutéři sabotovali s tím, že žadatelé o azyl obdrží pouze denní příspěvek ve výši 30 korun.

Žadatel o mezinárodní ochranu má nárok:

Na základě zákona č. 325/1999 Sb.,dle § 42 žadateli o udělení mezinárodní ochrany hlášenému k pobytu v azylovém zařízení se poskytne: a) ubytování, strava, základní hygienické prostředky a b) kapesné za podmínek stanovených v § 42a (kapesné se poskytuje pouze za dobu přítomnosti žadatele o udělení mezinárodní ochrany v azylovém zařízení).

Podle § 43 žadatel o udělení mezinárodní ochrany hlášený k pobytu mimo pobytové středisko si hradí náklady spojené s pobytem na území z vlastních prostředků, s výjimkou zdravotních služeb (§ 88). S ohledem na prokázané majetkové a finanční poměry lze poskytnou na jeho žádost finanční příspěvek až do výše 1,6 násobku životního minima.

Podle je vyhlášky č. 376/2005 Sb., Vyhláška, kterou se stanoví výše úhrady za stravu a ubytování poskytnuté v azylovém zařízení, výše kapesného a termíny jeho výplaty

  • je stanovena výše kapesného ve výši 30 korun za kalendářní den,

  • v případě, že má žadatel o udělení mezinárodní ochrany vlastní finanční prostředky, které převyšují částku životního minima, musí v přijímacím středisku hradit stravu a ubytování:

  • úhrada za stravu poskytnutou v azylovém zařízení činí 112 korun na osobu za kalendářní den,

  • úhrada za ubytování poskytnutou v azylovém zařízení činí 130 korun na osobu za kalendářní den.

V případě, že je azyl již udělen, tak držitel mezinárodní ochrany má z hlediska sociálního zabezpečení nárok na pomoc v hmotné nouzi, státní sociální podporu (např. přídavky na dítě, rodičovský příspěvek a příspěvek na bydlení), podporu v nezaměstnanosti) a stejná práva a povinnosti jako osoby s trvalým pobytem na území České republiky.

Více na: https://www.mpsv.cz/cs/2

Podstatou zůstává, že žadatelé o azyl mají každý den zajištěno ubytování (cca 130 korun), stravu (cca 112 korun) a kapesné (tedy 30 korun), což znamená měsíční výdaje ve výši zhruba kolem 8.000 korun.

Závěrem

Žadatel o mezinárodní ochranu ubytovaný v pobytovém středisku má právo na bezplatné zajištění stravy (odpovídající zásadám správné výživy), bezplatné zajištění hygienického standardu, na lůžko a skříňku, přijímání návštěv, přijímání peněz a balíčků, přijímání a odesílání písemných sdělení a na nepřetržitý osmihodinový čas ke spánku.

Žadatel o mezinárodní ochranu se finančně podílí na úhradě ubytování a stravy v pobytovém středisku, pokud jeho příjmy přesahují výši životního minima. Kapesné se pohybuje kolem 30 korun na den. Pro volný čas je možné využívat společenskou místnost a v některých střediscích i tělocvična, výtvarná dílna a knihovna.

Více na:

Zákon č. 325/1999 Sb., zákon o azylu

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1999-325

Vyhláška č. 376/2005 Sb., Vyhláška, kterou se stanoví výše úhrady za stravu a ubytování poskytnuté v azylovém zařízení, výše kapesného a termíny jeho výplaty

https://zakonyprolidi.cz/cs/2005-376

Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama