Mgr. Jana Pastuchová

  • ANO 2011
  • Liberecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.03.2019 18:14:00

Mezi manželstvím a registrovaným partnerstvím existuje řada rozdílů

Mezi manželstvím a registrovaným partnerstvím existuje řada rozdílů

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny 26. března 2019 k občanskému zákoníku a Listině základních práv a svobod

 Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové,

já jsem myslela, že nebudeme opakovat, když už bylo zmíněno, nicméně prostřednictvím, když pan kolega Výborný vystoupil, já bych tady upřesnila i náš navrhovaný zákon. Jenom to vezmu zkráceně, proč prosazujeme tuto změnu.

Mezi manželstvím a registrovaným partnerstvím existuje řada rozdílů, o tom si nemusíme vyprávět. Já vám zde přečtu z tabulky, kterou jste měli i v důvodové zprávě, některé rozdíly. Symbolické rozdíly, manželé - registrovaní partneři.

Manželství je základním kamenem rodinného práva. Registrované partnerství je administrativním úkonem. Snoubenci se mohou vzít na téměř jakékoli matrice, registrovaní partneři jen na 14 určených úřadech. Manželství - mají dva svědky. Registrované partnerství - beze svědků. Manželství - prohlášení činí před starostkou, místostarostkou nebo pověřeným členem zastupitelstva. Registrované partnerství pouze před matrikářem nebo matrikářkou. Manželstvím získávají manželé příbuzné, jejichž vztah zákon uznává. Registrované partnerství - zákon např. švagry a švagrové registrovaných partnerů neuznává.

Prakticky: manželství - pracovní volno dva dny na svatbu. Registrované partnerství - není v zákoně upraveno. Manželství - automaticky vzniká společné jmění manželů, jeho existence zlehčuje život manželů, kteří si nemusí ke všemu udělovat plnou moc. Také znamená, že na manžela může při dědění připadnout větší podíl než na registrovaného partnera. Dále je společné jmění výhodnější z hlediska daní. Registrované partnerství - nevzniká, partneři jsou jen podíloví spoluvlastníci, není žádná úprava vypořádání majetku v případě rozpadu vztahu. Manželé - při uzavření sňatku si snoubenci mohou určit, jaké společné příjmení budou používat. Registrované partnerství - nelze, je třeba žádat dodatečně po registraci. Manželé mají nárok na vdovský a vdovecký důchod. Registrovaní nemají. Manželé - po úmrtí manžela přechází na manžela nárok na různé dávky. Registrované partnerství - nepřechází.

A teď asi to nejdůležitější: ve vztahu k dětem. Manželé - manžel může přiosvojit dítě druhého manžela např. z předchozího vztahu. Registrované partnerství - nelze. Manželé mohou společně osvojit dítě z ústavu. Registrovaní - nelze. Manželé mohou být společnými pěstouny. Registrovaní - nelze. Podmínkou rozvodu u manželů je úprava vztahu k dětem. Registrované partnerství - není upraveno; partner, který není biologickým rodičem, nemá automaticky možnost děti dále vídat a nemá ani povinnost platit výživné. Manželství - zůstavitelovy děti jsou jeho zákonnými dědici a zároveň neopomenutelnými dědici. Registrovaní - děti nemají ze zákona možnost dědit po tom partnerů, který je sice vychovává, ale není jejich právem uznaným rodičem. A poslední: děti mají nárok na sirotčí důchod po svém rodiči v manželství. A registrované - děti tento nárok nemají ve vztahu k partnerovi, který není biologickým rodičem.

Takže tady jsem vám asi vyjmenovala základní rozdíly. Mohla bych hovořit i dál, ale myslím, že jsme si to už vyslechli i od mé kolegyně a spolupředkladatelky Radky Maxové. Já jsem jen chtěla připomenout důvody, pro které jsme i tento zákon předložili. A určitě si vyslechneme mnoho dalších názorů. Ale z mého hlediska i jako předsedkyně komise pro rodinu a rovné příležitosti, dítě, které vyrůstá v rodině registrovaných partnerů je oproti dítěti vyrůstajícímu v rodině manželů neodůvodněně znevýhodněno a ocitá se ve vakuu a právní nejistotě.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama