Ing. Martin Kolovratník

  • ANO 2011
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.11.2019 16:57:00

Chci navrhnout, aby se dřevo stalo strategickou surovinou

Chci navrhnout, aby se dřevo stalo strategickou surovinou

V Poslanecké sněmovně se uskutečnil seminář „Dřevo – surovina českého průmyslu aneb současný trend, potenciál a možnosti využívání dřeva v České republice a ve světě.“ Česko nevyužívá tuto surovinu efektivně a levně ji prodává do zahraničí.

 Navíc hrozí, že se dřevařský průmysl brzy ocitne v hluboké krizi. Řešení tohoto problému se proto věnovali politici s předními odborníky zabývajícími se problematikou lesů, zpracování dřeva a jeho využitím ve stavebnictví a v průmyslu.

Seminář byl pořádán za účelem obeznámení o multifunkčnosti využití dřeva. „Pokud řešíme krizi lesnického sektoru a zároveň vyšší využití dřeva společností, musíme přirozeně řešit i dřevařský sektor. Oba sektory jsou úzce provázené a jeden bez druhého nemůžou dobře fungovat“ zdůrazňuje iniciátor semináře a lesnický expert Aleš Erber.

„Les je efektivní úložiště uhlíku. Dříví je surovina, která dlouhodobě váže uhlík z atmosféry, čímž napomáhá ke zmírňování negativních dopadů klimatické změny,“ říká doc. Ing. Radek Pokorný, Ph.D. z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

„Přednosti této suroviny nejsou stále dostatečně využity. Tomu odpovídají i strategické materiály státní politiky, které dřevo řeší velice okrajově či vůbec,“ dodává prof. Ing. Marek Turčani, Ph.D., který je děkanem Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze.

Dřevo je trvale obnovitelný materiál a s nejmenší ekologickou stopou, pokud se zpracuje tam, kde vyroste. Téměř polovina produkce dříví z našich lesů je exportována do zahraničí, aby se odtud náš materiál dovezl zpět v podobě hotových výrobků s přidanou hodnotou.

„Český vývoz v přepočtu na hlavu obyvatel je jeden z největších na celém světě, to mě přímo šokovalo,“ komentuje Martin Kolovratník, který k tomu dodává, „Na nejbližším setkání Hospodářského výboru chci navrhnout, aby se dřevo zapracovalo do surovinové politiky ČR jako strategická surovina“ Český dřevozpracovatelský průmysl je orientovaný především na smrk a borovici, protože tyto dřeviny v našich lesích dominují. Jenže obě dřeviny usychají a jsou napadány škůdci a houbami.

„Prognózy v důsledku klimatických změn na rozpad lesů z hlediska mimoprodukčních a dřevoprodukčních funkcí lesa jsou tak závažné, že budou mít obrovský dopad na dřevařský průmysl a státní rozpočet. Musíme tento problém bezprecedentně řešit.“ zmiňuje Richard Brabec.

Je pravděpodobné, že smrky porostou optimálně jen v oblastech nad 800 m n.m. Zbytek uschne nebo ho sežerou kůrovci. Tím se využitelná zásoba pro dřevařský průmysl se sníží na minimum a bude na něj mít nedozírné dopady. Než nové lesy budou opět produkovat požadované dříví potřebných sortimentů, potrvá to několik desítek let,“ vysvětluje Radek Holomčík.

„Je potřeba se zamýšlet nad rozvojem zpracovatelského průmyslu tak, aby i u nás se více rozvíjelo zpracování s vyšší přidanou hodnotou, což by naší ekonomice v budoucnu prospělo. Svět si totiž uvědomuje přednosti a použitelnost dřeva v mnoha oborech.,“ řekl Vojtěch Munzar.

Podporu dřevařského sektoru i v souvislosti s kůrovcovou kalamitou intenzivně řešíme. Na ministerstvu řešíme všechny podněty k tomu, aby se k tuzemskému dřevu přidávala stále větší přidaná hodnota a aby se do zahraničí vyvážely nejlépe již finální výrobky. Dokonce nyní pracujeme na tom, aby se vytvořily přehlednější a komfortnější podmínky umožňující bezpečnou výstavbu nízkopodlažních i výškových budov ze dřeva,“ uzavřel Karel Havlíček.

Seminář byl pořádán místopředsedou Hospodářského výboru PSP ČR Martinem Kolovratníkem (ANO), místopředsedou Zemědělského výboru PPS ČR poslancem Radkem Holomčíkem (Piráti) a předsedou Podvýboru pro Podnikání Vojtěchem Munzarem (ODS) ve spolupráci s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem a ministrem pro životní prostředí Richardem Brabcem a ve spolupráci s Fakultou lesnickou a dřevařskou České zemědělské univerzity v Praze a Lesnickou a dřevařskou fakultou Mendelovy univerzity v Brně.

Závěrečná doporučení:

  • Je nutno zapracovat dřeví do surovinné politiky ČR jako strategickou surovinu.
  • Zpracovat strategii lesnicko-dřevařského sektoru ČR.
  • Podpořit marketingově a věcně v rámci příkladů dobré praxe využití dřeva ve stavebnictví a v průmyslu.
  • V dlouhodobém horizontu zvýšit koncentraci pilařského průmyslu s orientací na větší spektrum dřevin.
  • Navázat na celosvětové trendy využívání dřeva ve stavebnictví při budování výškových dřevostaveb
  • Udržet stávající trend růstu nízkopodlažních dřevostaveb, jejichž podíl na bytové výstavbě je dnešní době 16 %.
  • Přehodnotit na základě nejnovějších vědeckých poznatků vztah k dřevostavbám z pohledu technicko-bezpečnostích norem a požární bezpečnosti. Řada požadavků jsou v normách již překonané a vyžadované jen u nás a na Slovensku.
  • Pěstovat lesy přírodě blízkým hospodařením, který snižuje riziko ze ztráty trvalé produkce a proměnlivosti druhů dřevin a sortimentů.

Lesy v České republice tvoří 34 % našeho území. Jejich zásoba se podle některých údajů blíží k 936 mil. metrů krychlových, z čehož objem jehličnatých stromů tvoří 690 mil., z toho smrk 510 mil. Těžba za minulý rok tvořila téměř 26 mil. kubíků.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama