RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.06.2016 10:01:17 - Frodo

Brexit

Čekal jste takový výsledek? Přizná se, že já nikoliv. Je také bezpochyby, že to bude mít dopad na ostatní státy. Otázkou je, jaký? Lze očekávat, že nyní vystoupí i Skotsko? A co další státy? A pak co to KONKRÉTNĚ znamená pro nás? Já třeba z Anglie občas něco objednávám zboží. Bude to po vystoupení Británie z EU složitější? A co cestování do VB? Vím, že mám otázek dost, ale jak jsem psal, takový výsledek jsem nečekal. Hezký víkend.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.06.2016 17:54:13 - RNDr. Pavel Poc
Dobrý den. Ano, čekal, i když jsem možná byl jedním z mála. Dopad to bude mít především na Velkou Británii samotnou. Bez ohledu na ekonomické důsledky, které už jsou a budou enormní, tam totiž došlo k mezigeneračnímu sporu. Mladí lidé chtěli zústat ale staří je přehlasovali. O tom jasně svědčí průzkumy během voleb. Vznikl tam tedy silný rozpor, který se s tamní společností nyní potáhne hodně dlouho. Co se týká Skotska, tak skotsko hlasovalo velkou převahou pro setrvání v EU a První ministryně Skotska požaduje naopak referendum o nezávislosti Skotska aby mohlo Skotsko v Unii setrvat. TOtéž platí samozřejmě i pro Severní Irsko. Pokud jde o obchodní kontakty, tak to zatím nelze říci. Bude silně záležet na tom, co si Velká Británie nyní s EU vyjedná. Bude to ovšem samozřejmě zcela jiná otázka než dosavadní seriál o Britských exklizivitách, rabatech, výjimkách. Cestování by nijak obtížnější být nemělo, protože Británie není součástí Schengenského prostoru. Pro nás ochchod Britů podle mého neznamená nic významného, přestože některá média nyní spekulují o ztrátách a problémech, které by to české ekonomice mohlo způsobit, půjde o desetiny procenta HDP.