RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.10.2016 11:02:34 - Petra Zánová

libra

Pane poslanče, dobrý den. Zajímalo by mě, proč má rozhodnutí VB o vystoupení z EU tak negativní dopad na libru? Vždyť Anglie Euro neměla, tak proč libra tak klesla? Ne že by mi to vadilo - ráda nakupuji z britských eshopů, ale zajímá mě příčina + jak dlouho bude libra takhle slabá? Ráda bych toho maximálně využila :D Děkuji. Zánová

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.10.2016 10:23:00 - RNDr. Pavel Poc
Vaše otázka a Vaše překvapení vychází z mylného předpokladu, že UK je OK a EU je KO. Je asi těžké to pochopit, ale realita je dost odlišná od toho, co hlásá český mediální mainstream. EU je ekonomický obr, tak to prostě je. V jednotě Evropských zemí je obrovská ekonomická síla. EU není žádný "žalář národů" jako bylo třeba zrovna bývalé Britské impérium, EU je elitní klub. Je s podivem že zrovna Britům nedošlo, že každý klub se lépe chová k členům než k nečlenům, to je přece princip klubů. Evropské státy jsou prostě spolu silnější, ví to všichni a budou se podle toho chovat. Naznačilo to už Japonsko, naznačila to Kanada, naznačily to i USA. Takže ten kdo doplatí na brexit nebude EU ale Británie. A to v tuto chvíli ještě k žádnému brexitu nedošlo, až k němu dojde, bude to teprve legrace. Ale smutná. V UK vyhrál nacionalismus a rasismus. Britové si to teď musí přiznat a vyrovnat se s tím. Nebudou to mít jednoduché. EU bude hájit zájmy členů klubu, ne jejich zájmy.