RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.12.2016 12:04:15 - Šarlotka

plýtvání potravin

Má EU i nějaký konkrétní plán, jak zabránit plýtvání potravin? Kolik na to vyčlení financí, kam půjdou? Jak se to třeba dotkne Česka? Kolik potravinových bank by tu třeba mohlo vzniknout? Jak bude vypadat vzdělání obyvatelstva v tomto směru? Přijde mi, že EU představila zas jen obecné fráze.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.12.2016 18:21:41 - RNDr. Pavel Poc
Díky, že se o téma plýtvání potravinami zajímáte. Pokusím se Vám dát některé odpovědi a doporučit další zdroje informací. Podívejte se například sem: http://ec.europa.eu/food/safety/food_waste/eu_actions_en, http://ec.europa.eu/food/safety/food_waste/eu_actions/date_marking_en. Pokud jde o financování, to závisí na konkrétním typu opatření, výše uvedená koordinační a konzultační role Komise, nezbytná legislativní tvorba, finance na případně soft edukační projekty, to vše v rozpočtu EU je obsaženo. Některá opatření jistě bude možné financovat z kohezních fondů, vědeckovýzkumné projekty z peorgamu HORIZON 2020. Co bude chtít konkrétně dělat Česká republika, to závisí na České republice, v ČR se plýtvání potravinami věnuje Ministerstvo zemědělství http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/aktualni-temata/plytvani-potravinami-1/, toto ministerstvo spolupráci s potravinovými bankami podporuje a snaží se koordinovat jejich součinnost s prodejci, potravinových bank je v ČR poměrně dost, lze se o nich dozvědět třeba zde: http://www.potravinovabanka.cz. Co se týká vzdělávání, potřebný základ, materiály, připravila a připravuje Evropská komise, jejich použití nebo nepoužití je opět v kompetenci členských států, http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/aktualni-temata/plytvani-potravinami-1/jak-mohu-omezit-plytvani-potravinami.html
Víte, možná,že Vám iniciativa Evropské komise připadá jako “obecné fráze”. Ale není. Jen prostě EU není dirigistická organizace, jek je obyvatelům ČR neustále podsouváno. EU není RVHP, nemá vládu a není v ní nějaký vztah podřízenosti a nadřízenosti jako třeba v ČR mezi vládou a kraji. Přesvědčení, že tomu tak je, obvyklé u nás doma, vyplývá z role Evropské komise, a tou je mimo jiné zajistit dodržování pravidel, na kterých se členské státy dohodly.  Role Evropské unie, vykonávaná v tomto případě především Evropskou komisí, je zajistit spolupráci mezi členskými státy a sdílení užitečných a úspěšných zkušeností a informací a samozřejmě navrhnout potřebná legislativní opatření, která ovšem musí schválit Evropský parlament a členské státy. Aplikace a uplatňování zkušeností, legislativy i konkrétních opatření je věcí členských států.