Ing. Petr Šilar

  • KDU-ČSL
  • Ústí nad Orlicí
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.05.2012 17:35:39 - Filip Kotrba

Čeští myslivci chtějí dosáhnout zápisu na seznam nehmotného kult. dědictví UNESC

Pane senátore, dočetl jsem se, že má dojít k zápisu myslivosti na Seznam nehmotného kulturního dědictví ČR. Co to pro myslivost znamená? A mohu se zeptat, proč k tomu dochází? Dají se takhle zapsat různé profese-třeba skláři, sládci? Vždyť sklo a pivo nás podle mě v cizině proslavují. Nic proti myslivcům

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.05.2012 15:26:46 - Ing. Petr Šilar
 Vážený pane Kotrbo,

myslivost již byla zasána na Seznam nemateriálních statků tradiční a lidové kultury ČR. Ta v současnosti obsahuje pouze pět položek. Kromě myslivosti sem patří ještě slovácký verbuňk, sokolnictví, vlčnovská Jízda králů a vesnické masopustní obchůzky a masky na Hlinecku.Vaše informace je správná v tom ohledu, že čeští myslivci chtějí navíc dosáhnout i zápisu na seznam nehmotného kult. dědictví UNESCO.

Hlavní náplní naší myslivosti je systematické úsilí o zachování přírody a krajiny a její ochrana včetně volně žijící zvěře. To českou myslivost odlišuje od většiny zahraničních loveckých uskupení, kde je hlavní náplní lov. U nás jde skutečně o promyšlenou (odtud slovo myslivost) práci a lov tu není zdaleka hlavním cílem, ale spíše prostředkem cíleného chovatelského úsilí. Naši myslivci si navíc dokázali uchovat bohatou kulturní tradici. Myslivecká kultura se u nás stala zcela ojedinělým fenoménem, který jen těžko hledá srovnání. Kromě architektury nebo výtvarného umění je asi nejviditelnějším projevem oblečení nebo tradiční mluva myslivců. V širším slova smyslu patří ale do mysliveckých tradic také pedagogická a vzdělávací činnost, pořádání výstav nebo kulturních akcí. Pro mnoho lidí tak myslivost není pouze zálibou, ale spíš životním stylem nebo životní filozofií.

Českomoravská myslivecká jednota (ČMMJ) sdružuje přes 80 tisíc členů, přičemž asi 10 % tvoří ženy. Pestrou činnost myslivců dokumentuje i řada zájmových klubů ČMMJ. Kromě kynologů a sokolníků se tu sdružují třeba fotografové, trubači nebo autoři myslivecké literatury.

Podle vyjádření Ministerstva kultury je hlavním účelem Seznamu nemateriálních statků tradiční a lidové kultury České republiky ochrana, zachování, identifikace, rozvoj a podpora položek, které jsou na seznam zapsány. Pokud se tedy stát bude zasazovat o to, aby si česká myslivost zachovala svou jedinečnost, kulturní rozměr a pestrost, bude to určitě dobře. Myslím, že bychom si měli chránit dědictví našich předků, které se utvářelo po staletí.

Já osobně jsem člověk z vesnice a na vesnici žiji. A proto vím, jak nesmírně důležitý je tu spolkový život. A každou iniciativu státu, která podpoří hasiče, myslivce, chovatele, Sokoly.... budu vždy podporovat.

Zdraví Vás Petr Šilar