Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.10.2017 15:36:46 - zírám

Nevzdávejte iniciaci mimořádné schůze kvůli lithiu

Snad se dá ještě něco zachránit. Já i moje kamarádky jsme voličkami SPD.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.10.2017 16:01:07 - Tomio Okamura
Dnes jsem ve Sněmovně podepsal žádost o svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny ještě před volbami, abychom zastavili memorandum o těžbě lithia, které náhle podepsal ministr průmyslu Havlíček z ČSSD. Jde o krádež a skandál století. Na svolání mimořádné schůze potřebujeme 40 podpisů poslanců a všichni poslanci SPD se samozřejmě podepsali. Nyní tedy hrajeme o čas, zdali se připojí dostatečné množství poslanců jiných stran.

Naše hnutí SPD dlouhodobě požaduje, aby těžba lithia byla prováděna státní firmou a zůstala pod kontrolou státu. Pokud SPD uspěje ve volbách, tak ODSTOUPÍME OD MEMORANDA v plném rozsahu. A prosím Vás o maximální podporu ve volbách, abychom měli co největší vládní potenciál.

Memorandum o těžbě lithia podepsal ministr pouhé dva týdny před volbami s firmou European Metals Holding Limited, jde o firmu se sídlem v Austrálii vlastněnou patrně kapitálem z USA, a do cizích rukou by se tak dostalo národní bohatství v hodnotě tisíců miliard. Ministr Havlíček to udělal na rychlo dva týdny před volbami. Předtím souhlas k těžbě udělilo ministerstvo životního prostředí, které vede místopředseda hnutí ANO a ministr Richard Brabec. Není tedy divu, že Sobotkova (ČSSD), Babišova (hnutí ANO) a Bělobrádkova (KDU-ČSL) vláda veřejně podpis memoranda neprojednala, zřejmě abychom nestačili na skandál včas upozornit. Proč?

My v SPD trváme na tom, že zisk z těžby lithia je nutné plně odvádět do státního rozpočtu České republiky. Žádáme vládu České republiky, aby nečinila žádná nevratná rozhodnutí v této věci, posečkala na výsledek voleb a odvolala platnost memoranda podepsaného ministrem Havlíčkem.

Říkám jasně a na rovinu - není jediný důvod, aby státní podnik svoji těžební lokalitu pronajímal cizí či jiné společnosti. Pokud je těžba zisková, tak by tento zisk měl realizovat stát. Strategické suroviny, ale také další strategická odvětví, jako je distribuce energie, voda, vodovody a kanalizace či telekomunikační síť musí být pod kontrolou a v majetku státu. Stát jednak musí tyto přirozené monopoly chránit, protože v případě bezpečnostní krize jsou voda, energie nebo telekomunikace přímo rozhodující o přežití, a také výtěžek z těchto přirozených státních monopolů nepatří do rukou cizím firmám, ale měly by z něj mít užitek čeští občané. Zisk z těžby a zpracování lithia je nutné využít ke stabilizaci penzijního systému, zdravotnické péče, vzdělávání, podpoře pracujících rodin s dětmi a rozvoji strategických projektů v dopravní a energetické infrastruktuře země.