Tomáš Vymazal

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.05.2018 9:13:18 - Lukáš91

Jak se těží kryptomněna?

A proč jste tak činil zrovna ve služebním bytě? Nezlobte se na mě, ale to jste na tom finančně tak špatně, že si nemůžete pořídit vlastní přímotop nebo si ho od někoho na čas půjčit? Vám nestačí, že máte nárok na služební byt, peníze na dopravu, asistenty atd. a to vše z peněz daňových poplatníků, které by se určitě dali využít lépe?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.05.2018 23:19:58 - Tomáš Vymazal
Zdravim,
kryptomena se typicky tezi tak, ze na vykonnem pocitaci spustite patricny software, ktery se napred po internetu spoji s ostatnimi pocitaci, na kterych bezi stejny (podobny) software s patricnym nastavenim, a nasledne zacne pocitat slozity matematicky problem spolecny pro vsechny takto propojene pocitace. Tem propojenym pocitacum rikame sit (network) a odlisujeme je podle kryptomeny, kterou tezi. Napriklad tedy bitcoin network nebo zcash network. Pokud nektery tezici (hledajici reseni ke slozitemu matematickemu problemu) pocitac najde nektere z mnoha milionu moznych reseni, ohlasi to okamzite vsem ostatnim pocitacum v siti. Pokud je prvnim, kdo nasel reseni na dane zadani, je jeho reseni pouzito jako jedna z promennych noveho zadani stejneho matematickeho problemu pro dalsi tezbu. Zaroven dojde k odmene vitezneho teziciho stroje respektive jeho majitele. Pokud stroj nasel reseni problemu, ale nebyl prvni, kdo jej oznamil (zpropagoval do) zbytku site, tak nedostane nic a od zbytku site se jen dozvi, ze jeho ohlasene reseni neodpovida aktualnimu zadani, protoze zbytek site uz v te dobe pocita problem s novym zadanim.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kryptoměna

U tradicnich kryptomen jde pri tezbe o umele slozity problem, jehoz slozitost je zamerne zvolena tak, aby bylo vyhodnejsi kryptomenu tezit tak jako ostatni, nez danou kryptomenu zkouset padelat nebo zkouset hadat "hesla" penezenek v blockchainu. Blockchain je technologie, na ktere vetsina kryptomen stoji. Jde v podstate o verejnou ucetni knihu, kde jsou zaznamenany vsechny transakce, ktere probehly v siti prislusne kryptomeny do posledniho vytezeneho bloku. Blok je oznaceni pro jedno reseni zmineneho sloziteho matematickeho problemu spolecneho pro celou sit. Kdo blok vytezil, provedl tim prvni overeni vsech transakci, ktere ve svem bloku zpracoval, a ziskal za nej odmenu. V pripade Zcash jde o 10 Zcash, tedy v zavislosti na kurzu alespon 2000 americkych dolaru.
Protoze je odmena za jeden blok dost vysoka a jde o desive slozity matematicky problem s hrozne malou pravdepodobnosti nelezeni reseni, je nejbeznejsi, ze jsou tezari propojeni do tzv. poolu, kde pri reseni daneho problemu kooperuji, aby meli vetsi sanci nalezt reseni. Jakmile se jim podari najit nektere reseni, odmenu si rozdeli v pomeru podle toho, kdo do poolu prispel jakym vykonem. Timto zpusobem je prakticky eliminovana nejistota vydelku pri tezbe. Dokonce si dnes muzete na online kalkulacce spocitat, jaky budete mit se svym vykonem mesicni cisty zisk.
Mohl bych pokracovat jeste dlouho, ale na internetu uz existuje bezpocet lepsich popisu a vymluvnejsich videi na stejne tema. Kdo hleda, najde.
Na sluzebnim byte jsem to delal z toho duvodu, ze mi tu byla zima, v tezebnim stroji jsem vnimal vynikajici primotop a zaroven sprava ubytovny nereagovala na moji zadost o primotop, ktery mi predtim dokonce sami slibili. Samozrejme, ze mi doslo, ze tim usetrim za elektrinu, ale to jsem bral jako vedlejsi efekt. Zaroven v dane dobe tezba vydelavala mnohem vic nez dnes, takze jsem elektrinu v te dobe nevnimal jako velky vydaj ani v Brne, kde ji celou dobu platim. Koupit primotop jsem si samozrejme mohl. Do toho jsem vedel, ze mi ho sprava ubytovny stejne slibila, takze kdyz si ho koupim, tak budu nakonec mit v byte primotopy dva. Prislo mi proste lepsi docasne situaci zaplacnout tezebnim strojem o tepelnem vykonu 660W. Za cele tri tydny nevystoupala teplota pres dvacet stupnu, takze zadne vetrani a tedy plytvani nehrozilo. Podotykam, ze byt je vybaven celkem peti topenicky, ktera byla celou dobu nastavena na maximalni teplotu a poctive hrala, ale tenhle byt je proste podkrovni, na kraji budovy a totalne spatne odizolovany. Pro predstavu na leto je tu zase klimatizace, aby tu clovek neposel, protoze je to proste dost extremni byt.
Doufam, ze jsem vam dostatecne objasnil svoji motivaci.
TV