Ing. Bohuslav Chalupa

velmi nespokojený občan
  • BPP
  • Komín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.10.2018 15:51:00 - Hello

Jaký je váš pohled na misi českých vojáků v Afghánistánu?

Měla by pokračovat? Do kdy? Co je cílem mise? Kdy bude vhodná doba na její ukončení? Podle čeho se to konkrétně pozná? A můžeme vůbc rozhodnout o tom, že tam naše vojáky už nepošleme, když máme nějaké spojenecké závazky? Do třetice. Nemyslíte, že je na místě zvýšit bezpečností opatření i u nás? Nebo myslíte, že je minimální pravděpodobnost, že by teroristé zaútočili přímo v ČR? Podle mě na nás musí být naštvaní a když se mstí, tak zabíjejí ve velkém a budou Vánoce, kdy je na veřejných místech vysoká koncentrace lidí

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.10.2018 2:44:43 - Ing. Bohuslav Chalupa
 Pokud jde o naše vojáky – se ctí a plným nasazením plní úkoly, které byli v politické rovině dohodnuty a následně nařízeny demokraticky zvolenými politiky. Je ale zcela zásadní, aby se i pod vlivem politických postojů postupně nedostali do pozice trestné výpravy, ale naopak udrželi pozici těch, kteří bojují s terorismem, chrání a pomáhají domácímu obyvatelstvu.

Dle mého názoru je nyní evidentně nevyhnutelným a aktuálním úkolem politiků se v celé Afghánské záležitosti poctivě rozebrat - především pak na úrovni velení NATO a v potřebné diskusi s ostatními účastníky kolektivní obrany a samozřejmě s pozorným přihlédnutím k názorům vojenských odborníků – a možná by stálo přizvat i politiky „ve výslužbě“, kteří, jakoby zázrakem, po „osvobození“ od politického mandátu a takzvané korektnosti často zaujímají zcela opačný postoj, než když byli takříkajíc „u vesla“.

Nyní je úkolem politiků (můj osobní pohled na věc), posoudit – a buďme k sobě upřímní - neúspěšný přístup, politiku a vojenská řešení doposud uplatňovaná v Afghánistánu, v zemi, kde s šířením našeho civilizačního "dobra" neuspěl od dob Alexandra Makedonského NIKDY NIKDO. Pravděpodobně, pokud budou diskuse objektivní, bude nutné přiznat, že přes obrovské finanční prostředky a ztráty na životech všech zúčastněných stran, Taliban znovu ovládá větší a větší část území Afganistánu - pro něj zcela „geneticky“ přirozené a po staletí ovládané a pro boj velmi problematické území, navíc obývané hrdými lidmi, kteří bytostně nenávidí cizí moc /okupaci.  

Jsem ale rozhodně proti jakémukoliv zkratkovitému a jednostrannému rozhodnutí z naší strany - nelze jen tak vzít nohy na ramena a nechat ostatní spojence takříkajíc "ve štychu". To se prostě mezi vojáky nedělá a dělat nesmí.

Ať už se díváme na NATO jakkoliv, NATO je výsledkem jistých historických událostí 70 let zpět... nyní je 21.století, svět se změnil a stejně tak, jako považuji za zcela legitimní požadovat reformu v mnoha ohledech evidentně paralyzované a „exitově“ se více a více zmítající  EU, je stejně legitimní diskutovat o reformě NATO, efektivitě rozhodovacích procesů v systému kolektivní obrany, o CO, o definici určení a  působení NATO – tedy i s ohledem na ochranu a obranu vnější hranice EU (Schengenu), o roli Turecka atd. A pro úplnost dodávám - neříkám to poprvé a rozhodně ne potichu.

Na druhou stranu, přes to, že jsme členy NATO, že jsme součástí EU - jsme stále Češi, národ který má svou zem, hranice, tradice, svou historii….a své jedinečné zkušenosti. A jsme tu přes tisíc let, jako národ přesto, že už jsme měli lecjaké spojence, pseudo spojence i nepřátele a patřili jsem už k lecjakým uskupením....

Osobně míním dělat po zbytek svého života vše proto, aby se moje děti nemuseli zdravit slovy "zdravstvuj", ani "hallo", "salam alejkum" či třeba "ni chao"... ale aby je i jejich děti zcela samozřejmě zdravili českým "dobrý den". Svět bude už možná za 20 let vypadat úplně jinak... časem bude opět všechno jinak, jak nás historie učí (a varuje). V této chvíli je to ale tak, jak to je, a my nejsme a doufám nikdy nebudeme ti, co zrazují jiné... a sebe. Pokud se věci mají změnit, pak jedině po vzájemné dohodě se stávajícími spojenci, nikoli jednostranně a zbaběle – do té doby máme své závazky, a je nezbytné je plnit a splnit.

Určitě nejsem jediný, koho to napadlo, ale já to řeknu nahlas – nebezpečí fatálního útoku zejména na naše vojáky v misích je všudypřítomné a možná – vojáci to ale vědí a patří to k jejich profesi. Nesmíme zapomínat na to, kolik z těch Afgánců, Malijců, Palestinců na našich vojenských základnách, kolik z těch syrských a jiných uprchlíků na území Evropy je vydíratelných Talibanem, Islámským státem, Tuaregi, OOP, BokoHaram a dalšími desítkami různých islámských teroristických skupin, které mají u nich doma pod kontrolou jejich příbuzné a kdykoliv mohou těmto „odtrženým“ lidem na dálku pohrozit jejich bestiálním zabitím - pokud neuposlechnou telefonát či SMS aby... vystřelili, hodili granát, zaútočili nožem, či se odpálili...

Doposud nikdo neodpověděl například na otázku, kde každý z uprchlíků z čista jasna přišel k minimálně 6000,- EUR na „cestu“ do Evropy? Kdo byl a je organizátorem a distributorem milionů EUR? Co museli tomuto někomu "uprchlíci" slíbit za tento dar (nebo půjčku)? Celé je to velmi nebezpečné…. a je nepochopitelné, že naši Západní spojenci se nadále tváří, že o nic nejde, nebo lépe řečeno že jde o solidaritu… Pokud nepřistoupíme k radikálním opatřením, ke kterým patří i maximální odpoutání se od muslimského (arabského) světa a jeho vnitřních problému....nedopadne to pro nás dobře...

V této souvislosti chci velmi důrazně apelovat na novinářskou veřejnost, aby v souvislosti s problematikou obrany a bezpečnosti země, bezpečím našich vojáků v zahraničí, potlačili své ego a zamysleli se nad důsledky zveřejňování informací, které mají zůstat, v zájmu národní bezpečnosti, bez komentáře. A domnívám se, že je nejvyšší čas razantně změnit trestní postih za tzv. úniky informací - jde o trvale se opakující nezákonnou aktivitu ve všech bezpečnostních a branných složkách, která v konečném důsledku ohrožuje i životy našich lidí - a to i v přímé souvislosti s možným terorismem proti civilnímu obyvatelstvu.

A musím konstatovat, že nejsem zrovna příznivcem toho, že se vojáci polehoučku začínají angažovat tam, kde jim to ne zcela přísluší. Ctím uniformu, vojenskou čest a vojenskou odbornost, na druhou stranu je potřeba trvat na jednoznačném oddělení kompetence vojáka a kompetence politika.

Hrdinství - ano mám problém s tím, že hrdinou není a nesmí být jen usmrcený voják v misi, ale každý kdo v rámci své profese obětuje, v souladu se svými povinnostmi a odpovědností i život při záchraně zdraví či života jiných lidí - složky IZS, ostatní bezpečnostní složky, soukromé bezp.služby, ale i běžný občan...

To, co jsem zde napsal, není nijak v rozporu na tom, že vzdávám stejně tak jako mnoho dalších občanů ČR čest padlému, upřímnou soustrast pozůstalým, přání uzdravení zraněným a pevnou vůli a odhodlání jejich kolegům při plnění platného vojenského zadání nejen v Afghánistánu.