Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.06.2020 14:52:56 - laco

Hospodářská soutěž nebo kroucení rukama

Jiří Paroubek, bývalý předseda ČSSD: "Sankce Američanů mají být velmi důkladné a zaměřené jednak na firmy spolufinancujicí výstavbu, na vlastníky lodí, ale také třeba na pojišťovny, které lodě pojišťují. Dále na přístavy a na jakékoliv služby, které mají vést ke zprovoznění Nord Streamu II. Prostě jde o to, aby byl znemožněn dovoz ruského plynu do Evropy s argumentem, že to zvyšuje závislost západní Evropy na Rusku. Ale v podstatě jde o něco jiného, o vyřazení ruské konkurence ze hry a donucení Evropy a především Německa, aby zobala Americe z ruky. Německá vláda je v prekérní situaci. Její největší spojenec, USA, v rámci zřejmé obchodní války proti Rusku, chce donutit Německo a vlastně celou Evropu, aby se poddala Američanům. Jen nechápu, proč by to Evropa měla dělat." Jak Vy hodnotíte postup USA v této věci, jde zde spíše o hospodářskou soutěž nebo o kroucení rukama těm, kteří nechtějí poslouchat, jak to v nedávné době definoval bývalý prezident USA Barack Obama?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.06.2020 6:41:23 - Ing. Antonín Seďa
 Současná administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa zhoršila bezpečnostní i ekonomickou situaci ve světě a to navzdory tomu, že za vlády pana prezidenta Trumpa nebyla zahájena žádný "nový" válečný konflikt. Tlak USA na své spojence, ať v případě ekonomických sankcí vůči RF či ČLR, tlak na zvyšování zbrojení a na nákup amerických zbraňových systémů či politický a ekonomický tlak proti zprovoznění Nord Streamu II ukazuje, že tato stále ještě světová velmoc hájí své národní zájmy i za cenu zhoršení mezinárodních vztahů a vztahů se svými spojenci. Připomenu ještě zvyšováním cel na dovoz evropského zboží či vyhrožování recipročními opatřeními vůči zdanění amerických internetových firem.Já osobně dlouhodobě kritizuji současnou politiku amerického prezidenta a podporuji jednotu Evropské unie vůči tlakům USA. Bez této jednotné politiky nezmůže nic ani sama Česká republika. Jak my, tak EU musí hájit národní zájmy svých členských zemí a také politcký a ekonomický vliv Evropské unie jako celku na mezinárodní společenství. V tomto směru podporuji diverzifikaci energetických zdrojů, včetně Nord Strem II. Co s etýče naší země, pak podporuji energetickou soběstačnost ve výrobě elektrické energie, protože to je náš národní zájem. Udržovat rovnoprávné a slušné diplomatické, ekonomické i politické vztahy se svými sousedy i s hlavními aktéry mezinárodní ekonomiky a politiky považuji za samozřejmý základ naší zahraniční poltiiky. Rozumím politickým a ekonomickým tlakům z různých stran, nicméně Česká republika musí zastávat postoje, které budou hájit zájmy našich občanů. A těmto zájmy je zajištění naší bezpečnosti, a to nejen z pohledu bezpečnosti vnější, ale i potravinové a energetické. Vezměmě si příklad ze sousedního Rakouska či Polska.