Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.06.2021 18:31:25 - laco

Závazek 2% HDP na rezort obrany - odkud se k nám dostal?

V souvislosti s návrhem vlády na valorizaci důchodů v roce 2022, ve kterém se počítá s mimořádným navýšením důchodů a to díky návrhu ministryně Maláčové (ČSSD), poukazuje demokratická pravicová opozice především na nutnost splnění našeho závazku vůči NATO - vyčlenění 2% HDP na rezort obrany. Ač jsem si několikrát přečetl Severoatlantickou smlouvu, takový závazek jakékoliv ze stran jsem tam nenašel. Z jakého tedy smluvního vztahu vyplývá pro členské státy NATO povinnost vyčleňovat na rezort obrany 2% ze svého HDP, který ve svých argumentech vůči veřejnosti užívají pravicové demokratické opoziční strany.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.06.2021 14:17:10 - Ing. Antonín Seďa
 Tento závazek byl přijat při našem vstupu do NATO. Nicméně je třeba připomenout, že většina členských zemí Severoatlantické aliance tento závazek neplní. Přitom na každém zasedání NATO si tento závazek připomínají a dávají do usnesení. Když jsem vedl Stálou delegaci ČR do Parlamentního shromáždění NATO, tak jsem často upozorňoval na nereálnost tohoto požadavku s ohledem na eonomické možnosti řady zemí. Například Německo dává kolem 1% HDP a nedělá si těžkou hlavu. Podle mne toto měřítko není odpovídající, protože existují země, které do tohoto závazku zahrnují zdravotní péči o válečné veterány či další náklady, které souvisejí spíše se zdravotní a sociání péčí. Pro mne je daleko důležitější schopnost AČR vůči bezpečnostním hrozbám než "utrácení" peněz. Ale pozice pravicové opozice je opravdu alibistická. Když vládla, tak se výdaje na obranu smrskly na 1% a nyní poučuje současnou vládu a kritizuje navyšování penzí nad zákonnou mez. To také ukazuje rozdíl mezi politikou ČSSD a českou pravicí. Přitm to byla sociálně demokratická koaliční vláda, která postupně navyšovala výdaje na obranu. Přijala také závazek na 1,6% HDP, ale nikoliv na 2%. To je v současné době z pohledu ekonomiky a míry zadlužení nereálné. Nebo musí být škrty v mandatorních výdajích či razartní zvýšení nepřímých daní. T by zase odnesli zaměstnanci, senioři a rodiny s dětmi. Tohle je cesta české pravice, ale nikoliv cesta ČSSD.