Jakub Janda

  • ODS
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.11.2022 12:12:30 - Coco-Carmen

Jste pro zavedení školného?

A prosím, zda svou odpověď trochu rozvedete, pokud ne, asi není co, ale pokud jste pro, jak si to v praxi představujete?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

mamcaRBK, kobr, tomsik1, Pobavený-divák, fuki

Odpověď

15.11.2022 12:25:47 - Jakub Janda
 Hezký den,
školné na vysokých školách považuji za jeden z možných kroků pro zkvalitnění výuky na tuzemských vysokých školách. Důvodů je hned několik:
1. Podfinancovaní zaměstnanci VŠ - ať už se jedná o doktorandy, docenty či profesory, jejich odměny jsou opravdu nízké. Profesoři na společenskovědních vysokých školách mnohdy nedosahují platů středoškolských učitelů, což považuji za fatální chybu našeho školství. Kdo předává vysokou přidanou hodnotu stovkám studentů, má za to být spravedlivě odměněn.
2. Zastaralé prostředí - mnohé vysoké školy nemají dostatek finančních prostředků na dostatečně kvalitní údržbu svých objektů, ba už vůbec na výstavbu nových kampusů. ještě tragičtější situace je na vysokoškolských kolejích, z nichž mnozí studenti mají oprávněnou hrůzu. Proleželé matrace, staré vybavení pokojů, společné hygienické prostory pro muže a ženy... to prostě nemá být standard!
3. Zhoršující se úroveň VŠ ve srovnání s ostatními státy - Naše nejlepší univerzita (Univerzita Karlova) se umisťuje pravidelně až ve třetí stovce mezinárodních žebříčků, druhá Masarykova univerzita se pak pohybuje až kolem 550. místa. To opravdu nejsou výsledky, kterými se můžeme pyšnit a říkat si, že "to děláme dobře". Stát má proto podporovat více i vědu a výzkum a těžit z nových patentů a objevů tak, aby i naše univerzity byly celosvětově uznávané.
Proto si myslím, že školné má smysl. Otázkou nadále zůstává, jak takový systém nastavit. Za správný bych považoval tzv. britský model, tedy, že by školné platili ti, kteří mají nadprůměrné mzdy, a samozřejmě by školné platili až ex post, tzn. až po vystudování, aby se mohli během studia naplno věnovat svým studijním povinnostem.