Jakub Janda

  • ODS
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.03.2023 10:54:53 - Lú

EU

K fungování máte výhrady. Nejste sám, jak je možné, že rozhoduje stále o více věcech a zasahuje snad úplně do všeho? A proč myslíte, že bychom se bez EU neobešli?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

rimiks, mamcaRBK, pion, Josef Říha, mikinenecek, Jardakral, patriot1955, AlexLes, Nelinka Zelinka, abes, valissen, Venda3, Dahlie, Pamětník2, tomsik1, Kritická, Honza2802, zipo, robo_666999, pipino, Labe

Odpověď

23.05.2023 15:36:55 - Jakub Janda

Hezký den,

na otázku, proč bychom se bez EU neobešli existuje jednoduchá odpověď - jsme čistým příjemcem peněz z Evropské unie. Poskytuje nám ročně nemalé peníze, podporuje naše firmy v růstu a naši zemi hlavně v ekonomickém rozvoji. 

Život mimo EU by byl složitější, jsme srdce Evropy a pro náš trh je členství klíčové, zejména co se týče volného pohybu zboží, kapitálu, služeb a v neposlední řadě osob. 

Naším hlavním úkolem je kontrolovat zásahy Evropské unie a stát si za věcmi, o kterých bychom měli rozhodovat sami a dohlížet na činnost Unie. Takovou pravomoc nám garantuje Lisabonská smlouva pomocí tzv. "žlutých, oranžových či červených karet", kterými se legislativní proces a přenos pravomocí na Unii zbrzdí, nebo dokonce zastaví - tuto pravomoc mají všechny vnitrostátní parlamenty členských států a mohou je kdykoli uplatnit. 

Již mnohokrát daly vnitrostátní parlamenty najevo, co si o některých návrzích myslí a použily tyto "karty" pro udržení pravomocí v rukou členských států, a to navíc při využití tzv. zásady subsidiarity, na které je EU postavena - tedy rozhodovat na úrovni co nejbližší občanovi.

Pokud tedy EU zasahuje do čím dál víc věcí, je to zejména důsledek lepší koordinace a efektivity politiky, aby se určité záležitosti rozhodovaly společně v rámci celé Unie (např. energetika, doprava, zemědělství) a ve výsledku je tato činnost prospěšná pro většinu členských států Unie.