PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.05.2014 22:59:45 - zuza nov

Volební kampaň do EP

Dobrý den, pane Ransdorfe, účastníte se již třetí předvolební kampaně do evropského parlamentu. Jak hodnotíte tu současnou? Liší se vůbec něčím od těch minulých, a pokud ano, tak čím? Děkuji za odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.05.2014 20:51:51 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Dobrý den, ano, účastním se už třetí kampaně do Evropského parlamentu. Když probíhala první kampaň, chápal jsem, že informovanost veřejnosti je slabá. Ale ona je slabá i teď a dokonce i novináři, kteří by měli dávat občanům vědomostní zázemí, se vůbec neobtěžují, aby si potřebné informace sehnali. Je velmi pohodlné opakovat klišé, které tady šířili lidé jako Václav Klaus. Situace je horší než v roce 2004. Tehdy měla Česká republika slušný růst  a důvěru v budoucnost. Dnes je jedinou zemí Střední Evropy, která dosud nedosáhla úrovně HDP, již měla v době nástupu krize. Šest let přešlapování na místě lidé pravé vůle a jejich mediální nohsledi svádějí na zasahování Bruselu a ignorují fakt, že národní parlament pracuje špatně. O tom, na čem EP pracuje a pracovat může, panuje mlčení. Skandalizují se platy a jiné údajné výhody, lže se a klame. Pravda je překrytá obrovským nánosem lží, banalit, nesmyslů, polopravd a dezinformací. Třeba ale tato zkouška demokracie k něčemu bude. Zatím musím konstatovat, že úroveň politické debaty v českém prostředí je strašná.  Pokud jde o politické strany, ty potvrzují, že lidé mají dost důvodů k frustraci z nich. ODS najednou zaujala ostře protiunijní pozici a bojuje proti euru, i když svého času Václav Klaus (který podepsal jako premiér přístupové dokumenty) říkal, že vyměníme tvrdou korunu za měkké euro. ČSSD kromě toho, že ještě přitvrdila v postoji ve prospěch EU a přehlíží některá negativa, zaujala tím, jak komplikuje situaci svému lídru Janu Kellerovi např. ve věci ukrajinské krize. Na kandidátce TOP 09 dominuje Luděk Niedermayer, který tlačí na přijetí eura, i když v současné době by nám to žádné výhody nepřineslo. Členové ANO se tváří, jako kdyby znali řešení všech problémů. Přitom jejich lídr Pavel Telička vyjednal podmínky pro české zemědělce a potravináře tak, že je z nich dodnes bolí hlava. Fungoval v Bruselu jako lobbista, ale svou agenturu byl nucen zavřít. Zkusí to tedy nyní v Babišových službách a není od věci připomenout jeho spolupráci s podnikatelem Bakalou. Některé strany slibují to, co z pozice EP udělat nelze, např. revizi privatizace OKD (Suverenita). Jiné zas slibují něco, co je v daném kontextu naprosto nereálné, např. příslib, že se zasadí o zrušení štrasburského sídla EP, a ignorují fakt, že takové snahy proběhly a vždy je Francie vetovala (z pohledu Francie je to logické, nikdo se přece dobrovolně nevzdá slepice, která snáší zlatá vejce). Ve srovnání s tím vším působí umírněný kritický postoj KSČM, který ale oceňuje pozitiva EU, jako duch realismu.