Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.01.2015 21:53:52 - Milová

je nějaké zabezpečení jistot v arabském světě ?

Dobrý den
můj dotaz, existuje v arabském světě něco jako sociální zabezpečení,podpory,důchody, nebo se mladí musí postarat o své příbuzné kteří nepracují, nebo už nemohou pro svůj věk ?Ženy jsou spíš v domácnosti s dětmi a muž by měl rodinu uživit ?Jinak fakt nevím, proč je Evropa tak ideálním místem pro úplně odlišnou kulturu a vzájemné soužití, dost skřípe ?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.01.2015 22:18:10 - Tomáš Zdechovský
 Dobrý den,
na Vaši otázku nelze dát úplně jednoznačnou odpověď, protože jednotlivé arabské země se odlišují svým politickým systémem, ekonomickou vyspělostí a s tím spojenou životní úrovní.
Sociální systém mají v nějaké podobě prakticky všechny státy, ale jak dobře funguje, už je věcí druhou. Je sice pravda, že v bohatých "ropných" státech Perského zálivu je sociální systém relativně štědrý alespoň vůči domácímu obyvatelstvu (ale ne vůči přistěhovalcům), obecně ale spíše platí, že většina arabských zemí trpí stejnými nebo podobnými nedostatky jako další rozvíjející se země - tzn., že systém se vyznačuje sníženou efektivitou  a funkčností, což v praxi znamená vysoké náklady na jedné straně a nízkou kvalitou služeb na straně druhé. Sociální zabezpečení zde proto většinou není zdaleka na takové úrovni jako v Evropě a velikou roli proto hrají v arabských státech charitativní organizace a neformální společenské vazby.
Více o problematice sociálního zabezpečení v arabském světě je např. v tomto článku, který je sice staršího data, ale mnohé věci jsou v něm stále aktuální: 
http://old.socialwatch.org/en/informesTematicos/113.html
K problému přistěhovalectví lze říci v krátkosti následující:  Nynější situace vznikla hlavně důsledkem neprozíravé  politiky uplatňované zejména v západní Evropě od 60. let, kdy byli zváni mimoevropští přistěhovalci, aby vykonávali profese, u kterých byl v té době nedostatek pracovních sil. Bohužel byly podceněny problémy, které mohly vzniknout vlivem odlišných kulturních zvyklostí. Netřeba dodávat, že evropské státy dnes musí řešit důsledky této nešťastné politiky. 

S pozdravem

Tomáš Zdechovský