RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.06.2015 10:06:58 - pavel.zeleny

Už asi týden se řeší Řecko...

Proč je pro všechny tak důležité? Tak odejde z eurozóny. A co?! Kdyby šlo třeba o Francii nebo Německo, tak nic neřeknu. A proč se neřeší i to, kdo za to vše může? Je na vině Řecko nebo EU?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.06.2015 18:57:45 - RNDr. Pavel Poc
Ta otázka nestojí tak jednoduše. Pokud by to skutečně bylo tak, tj. Řecko odejde z eurozóny a je vařešeno, tak máte samozřejmě pravdu. Ale tak to nestojí. Řecko v tuto chvíli padá do propasti ekonomického krachu. A v této souvislosti začíná být důležité, alespoň ted pro mně, i geopolitické hledisko. Pokud by došlo ke krachu Řeckého státu, následkům bychom čelili všichni. Například je dobré si uvědomit, že Řecko jako hraniční stát na svém území zachycuje imigrační vlnu. Pokud by zkolaboval Řecký stát, selhala by patrně i tato funkce, ti lidé by se vadali dál a další migrace by měla přes Řecké území volnou cestu. Další problém je možný vznik strategického vlivu například Ruska nebo Číny uvnitř Evropské unie, v případě selhání vnitřních mechanismů soludarity v Euroskupině. No a v neposlední řadě destabilizace jedné ze zemí EU také samozřejmě oslabuje pozici EU v globální konkurenci směrem k USA. Takže mimo jiné z těchto důvodů si opravdu krach Řecka nepřeji