RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.01.2016 15:32:06 - kaspik

Názor na centralizace moci do rukou EU

Dobrý den.
Když z původního EHS,vznikla EU,myslel jsem si že nastane lepší hospodářská spolupráce kvůli které EHS vlastně vzniklo.Nyní s odstupem času se s EU stává pouhá centralizovaná politická diktatura,která si defakto podmaňuje suverénní státy svými nařízeními a snaží se poslední dobou i o centralizování moci zákonodárné a i represivní.Na jednotlivých státech pak bude jen,,moc,,výkonná.V tomto případě zaniká její prvotní založení,jako hospodářský spolek a nastává takzvané hraní si na něco jako USA,ale v Evropském pojetí.Myslím si,že pokud chce EU existovat dále,musi se rázným způsobem přeorganizovat a ponechat větší pravomoci jednotlivých suverénních států,jinak brzo zanikne.Máte taky takový dojem z dnešní EU?Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.01.2016 10:43:57 - RNDr. Pavel Poc
O tom, že se EU musí změnit má-li existovat dál, není pochyb. Problém ovšem je, že shledáváte příčiny poněkud jinde, než kde skutečně jsou. EU není žádná "centralizovaná politická diktatura". EU je pouhá smlouva mezi 28 státy, ve které tyto státy nelítostně a sobecky prosazují vlastní politické postoje, a to ke všemu hot nebo čehý podle své aktuální vládnoucí politické garnitury. I z hlediska zákonodárného je pouze pár oblastí, kde je evropské právo harmonizováno, jako například společný trh a životní prostředí. Ale například zdravotnictví, pracovní právo nebo celá sociální oblast je plně v kompetenci členských států. Ke všemu i v těch oblastech, kde je evropské právo, je jeho implementace a prosazování opět v kompletní kompetenci členských států. Takže problém EU je především v tom, že si na "USA v evropském pojetí" nemůže ani hrát. Ostatně celá současná migrační krize je důsledek nesolidarity a nespolupráce mezi vládami členských států, stejně jako příliš pomalé řešení této krize, neexistence společné ochrany hranic, neexistence společných obranných sil a další. Samozřejmě, že podobných otázek dostávám hodně a je mi především smutno z toho, že lidé u nás doma nidky nedostali pravdivé informace o fungování EU, jejích kompetencích a zodpovědnostech a jejich dělení mezi EU a členskými státy. Bohužel pak předpoklady vytvoření na základě nepravdivých nebo neúplných informací vedou k omylům. V tom základním ale, jak jsem zmínil v úvodu, máte pravdu. EU se musí změnit.