Ing. Jan Volný

  • ANO 2011
  • Plzeňský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.03.2016 11:39:15 - gábina krpačová

práva zvířat

Podpoříte návrh na zákaz kožešinových farem? A pokud by k tomu došlo, jak by se tedy věci z kožešiny vyráběly? Pochybuju totiž, že by se přestaly dělat kožené boty, kabelky, oblečení apod. Osobně mám kožené věci ráda, ale mnohem radši bych byla, kdyby kvůli nim zvířata netrpěla. Přeci to nějak musí jít zařídit. Třeba ovce. Jsou i na maso, i na kožešinu. Mýval sice k jídlu není, ale je to škodná. Na druhou stanu, je fakt nutné zabíjet lišky, norky apod?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.03.2016 15:11:52 - Ing. Jan Volný
Dobrý den,
otázkou zákazu chovu kožešinových zvířat se v říjnu 2015 zabýval Podvýbor zemědělského výboru pro myslivost, rybářství, včelařství, zahrádkářství a chovatelství a následně v listopadu 2015 Zemědělský výbor a přijal usnesení, že považuje aktuální stav legislativy v této věci za dostatečný a nepodporuje plošný zákaz chovu kožešinových zvířat.
Jednoznačný zákaz chovu kožešinových zvířat považuji za radikální zásah do podnikatelské sféry a návrh zákona nepodpořím. Jak jste sama uvedla, máte ráda kožené věci a určitě nejste jediná. Takže pokud bychom v České republice tento chov zakázali, mnoho se nezmění a výrobky z kůže a kožešin se budou dovážet například z Číny nebo z jiných států. Je to jen otázkou nabídky a poptávky a majitel nebo majitelka takového oděvu se určitě nezajímá o fakt, kde a v jakých podmínkách žilo zvíře, z kterého byly kožichy, kabelky atd. vyrobeny. Jsem přesvědčen, že úroveň chovu kožešinových zvířat v těchto zemích je na nesrovnatelně horší úrovni než u nás. 
Navíc, u nás jsou tyto chovy pod stálou a důslednou kontrolou Státní veterinární správy a při pravidelných kontrolách nebyly zjištěny nedostatky ve vztahu k chovu kožešinových zvířat. Pod tlakem těchto důkladných kontrol se počet farem za posledních několik let několikanásobné zredukoval na pouhých devět farem.  Nemyslím si proto, že je nyní důvod pro přijímání likvidačního zákona a celou problematiku považuji za mediální záležitost.