Ing. Martin Kolovratník

  • ANO 2011
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.03.2016 12:54:31 - sina

Čína

Je nezpochybnitelné, že Čína chce hrát důležitou v mezinárodní politice. Po stránce ekonomické se jí to daří, ale stačí to? Nemyslíte, že bude třeba, aby se Čína více liberalizovala? Je toho? Je toho schopná?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.04.2016 9:17:43 - Ing. Martin Kolovratník

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz.Osobně se vámi zcela souhlasím. Čína se dlouhodobě snaží posílit svoji roli a pozici v mezinárodních vztazích. Například právě prostřednictvím ekonomické síly nebo diplomacie, jak jsme tomu mohli být svědky v těchto dnech. Osobně se nebráním čínským investicím u nás, pokud se nejedná o strategické podniky a investice přinášejí vznik nových pracovních míst. Neočekávám, že by v dohledné době v Číně došlo k větší liberalizaci, protože se jedná o poměrně rigidní politický systém. Paradoxně bychom oné liberalizaci mohli pomoci i my. Je obecně známo, že uzavřené systémy a země se moc nemění. Pokud se ale pustí do obchodních a ekonomických vztahů s vyspělými demokraciemi – začne to na ně pozitivně působit. Díky obchodu s Evropou by tak mohl vzniknout tlak na čínské vedení, aby postupně realizovalo další a další změny.