RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.05.2016 14:35:41 - žabkaa

změny v azylové politice

Podporujete ad hoc změny azylové politiky evropské komise? A jak to vlastně funguje? EK něco navrhne a EP o tom hlasuje? Druhá část mého dotazu se týká toho, co bude EU dělat proto, aby fungovala spolupráce s Tureckem a myslíte, že tudy vede cesta?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.05.2016 10:15:01 - RNDr. Pavel Poc
Ne, už jsem se k tomu mnohokrát vyjadřoval. Evropská komise se v poslední době zdá značně odtržená od reality. Co se týká procedury, tak to závisí od působností Evropské komise, Evropské rady tj. členských států a Evropského parlamentu jak jsou upraveny evropskými smlouvami. Například v otázkách azylové politiky má rozhodující slovo Evropská rady, tedy zástupci členských států. která schvaluje nebo zamítá návrh Evropské komise. Evropský parlament má pouze poradní roli. Takže například tak zvané “kvóty”, tedy permanentní relokační mechanismus, navrhuje Evropská komise a musí ho schválit nebo odmítnout Evropská rada. Jiné je to v případě druhé části Vašeho dotazu, protože změnu vízového režimu s Tureckem navehuje Evropská komise, ale je schvalována v procesu spolurozhodování, tj. Musí ji kromě Evropské rady schválit i Evropský parlament. Například právě nyní Evropský parlament takovou změnu odmítá, předseda dokonce tuto záležitost odmítl zařadit do programu protože Turecko nesplnilo všechny podmínky udělení bezvízového styku. Co se týká dohod o vracení uprchlíků, a dalších nástrojů řešení migrace, tak to je vesměs opět bohužel vesměs pouze kompetence Evropské rady. Každopádně ale bez spolupráce s Tureckem není možné suchozemské migrační cesty uzavřít nebo alespoň dostat pod kontrolu. Řada dohod nyní začíná fungovat, což se projevilo na poměrně zásadním snížení počtu uprachlíků na těchto cestách. Nevítám samozřejmě postavení ve kterém se EU v důsledku toho ocitá, protože pokud nebude jednotná a silná, může se dostat do nevýhodného postavení a bude vydíratelná. EU musí zůstat jednotná, to je jediná naše šance na překonání této migrační krize.