Klausův muž jízlivě napsal něco, co možná Ukrajince rozžhaví doběla

24.09.2014 12:45

Bývalý spolupracovník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl se na svých internetových stránkách LadislavJakl.cz vtipným textem nazvaným „Zastavme rozpínavost Ukrajiny!“ snaží ukázat, jaké konstrukce lze na dějinách postavit, když toužíte degradovat nějaký národ.

Klausův muž jízlivě napsal něco, co možná Ukrajince rozžhaví doběla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl, tajemník bývalého prezidenta Klause

Anketa

Vadí vám, když politik mluví sprostě?

hlasovalo: 6859 lidí

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Jana Urbana, Alexandra Tomského (+ 2. část), Michala Kučery, Romana Šmuclera, Jiřího Pehe (z 11.9.), Romana Jocha (ze 7.8) + (9.9.), Jiřího Pospíšila, Pavla Žáčka, Marka Ženíška, Přemysla Sobotky,  Johna Boka, Petra Fialy, Maji Lutaj, generála Miroslava Žižky, Pavla Šafra, Františka Janoucha, Jiřího Šestáka, Cyrila Svobody (z 1. 9.), Vladimíra Hanzela, českých umělců, Bohumila Doležala, Zdeny Mašínové (z 21. 8.), Michaela Romancova, Anatolije Lebeděva, Františka Laudáta, Jany Černochové, Karla SchwarzenbergaAlexandra Kručinina, Milana Hulíka, doc. Jaroslava Šebka, , Hynka Kmoníčka, prof. Václava Hampla, Martina Bursíka (z 6. 8.), Vladimíra Hučína, Jana Vidíma, Jaroslava Lobkowicze, Gabriely Peckové, Daniela Kroupy, Tomáše Zdechovského, Cyrila Svobody (z 22. 8.), Františka Bublana, Jiřiny Šiklové, Karla Hvížďaly, Jiřího Pehe (30.7.), Marty Kubišové, Petry Procházkové, Martina Bursíka (z 23. 6.), šéfky hnutí Femen, Zdeny Mašínové (z 21. 5.), Ondřeje Benešíka či Džamily Stehlíkové.

Ve svém textu, jak už jeho titulek napovídá, se pokusil degradovat Ukrajince. Tvrdí například, že jejich zábavou byla krevní msta. „Vyhlazování celých polských rodů a vesnic bylo běžné, jednou našli svatebčané, kteří přišli na hostinu pozdě, na dlouhé tabuli osmdesát uříznutých polských hlav na talířích,“ píše Jakl.

Po druhé světové válce Ukrajinci zabrali půlku Haliče...

A ve svérázném exkursu do ukrajinské historie pokračuje: „Po první světové válce jim jeden protiruský Gruzínec daroval rozsáhlá ruská území bohatá na uhlí a železo a centrum ruské kultury Oděsu. Po druhé světové válce Ukrajinci zabrali půlku Haliče včetně jednoho z neslavnějších polských měst Lvova, Podkarpatskou Rus i s Rusíny a Maďary a k tomu Severní Bukovinu,“ uvádí Jakl a v podobném duchu pokračuje dál.

Připouští, že jeho slova jsou přepísklá a příliš vyostřená a přidává vysvětlení, co jej k sepsání tohoto zvláštního textu přimělo: „Chci demonstrovat, jaké konstrukce lze na dějinách postavit, když toužíte degradovat nějaký národ,“ uvedl s tím, že proti Ukrajincům ani proti jiným národům nic nemá.

Mesianismus, předsudky a komplexy zabíjejí víc než nikotin

Závěrem uvádí, že světová politika je politikou zájmů, pozor bychom si ale měli dát na idealistický mesianismus, komplexy a předsudky. „Ty zabíjejí víc než nikotin a přitom na sobě nemají varovné nálepky,“ uzavírá Jakl svůj pozoruhodný text.

Celý článek najdete zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…