Že nám vládnou Rusové a mafiáni? Povím vám, jaká je pravda. Hovoří politik ze země, kterou někteří odmítají uznat

10.11.2014 18:08

ROZHOVOR Evropská unie je v područenství USA. Má vlastní zájmy, ale nedává je moc najevo. Kdyby se osvobodila, stala by se svéprávnou velmocí. Takhle vidí situaci člen strany Jednotná Abcházie a poslanec pětatřicetičlenného Lidového shromáždění Abcházie, což je málo uznaná země na Kavkaze, Achra Kvekveskiri. A vyjadřuje se i k situaci na Donbasu.

Že nám vládnou Rusové a mafiáni? Povím vám, jaká je pravda. Hovoří politik ze země, kterou někteří odmítají uznat
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Poslanec Abcházie Achra Vjačeslavovič Kvekveskiri

Neuplatňuje Rusko na Ukrajině imperiální politiku jako v Gruzii či Moldávii?

Nejdřív bych chtěl říci, že je pro Abcházii Rusko strategický partner a země, která jako první přiznala naši nezávislost. Je to spřátelený stát. Uznáváme Gruzii, uznáváme Rusko, uznáváme Jižní Osetii. Naše historie je s Osetií podobná. Naše vztahy s Gruzií jsou složité. Nyní jsou s ní ale podepsané smlouvy o přátelství a míru.

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Alexandra Vondry, Petra Pitharta, Bohdana Zilynského, Cyrila Svobody (z 28. 10.), Stanislava Chernilevského, Grigorije Paska, Andreje Zubova, Václava BartuškyMartina Bursíka (+ z 6. 8. a z 23. 6.), Karla Schwarzenberga (z 3. 10.) Miroslava Kalouska, Karla Janečka, Pavla Žáčka (+ z 10. 9.), Jana Urbana, Daniely Kolářové, Petra Gazdíka, Alexandra Tomského (+ 2. část), Michala Kučery, Romana Šmuclera, Jiřího Peheho (z 11. 9.), Romana Jocha (ze 7. 8.) + (9. 9.), Jiřího Pospíšila, Marka Ženíška, Přemysla Sobotky,  Johna Boka, Petra Fialy, Maji Lutaj, generála Miroslava Žižky, Pavla Šafra, Františka Janoucha, Jiřího Šestáka, Cyrila Svobody (z 1. 9.), Vladimíra Hanzela, českých umělců, Bohumila Doležala, Zdeny Mašínové (z 21. 8.), Michaela Romancova, Anatolije Lebeděva, Františka Laudáta, Jany Černochové (+ z 24. 10.) Karla Schwarzenberga (ze 14. 8.)Alexandra Kručinina, Milana Hulíka, doc. Jaroslava ŠebkaHynka Kmoníčka, prof. Václava Hampla, Vladimíra Hučína, Jana Vidíma, Jaroslava Lobkowicze, Gabriely Peckové, Daniela Kroupy, Tomáše Zdechovského, Cyrila Svobody (z 22. 8.), Františka Bublana, Jiřiny Šiklové, Karla Hvížďaly, Jiřího Peheho (30. 7.), Marty Kubišové, Petry Procházkové, šéfky hnutí Femen, Zdeny Mašínové (z 21. 5.), Ondřeje Benešík (+ z 23. 10.Džamily Stehlíkové či Michala Marka.

Nicméně, když jsem cestoval po Gruzii, tamní lidé svorně říkali, že je Abcházie a Osetie součástí jejich země...

Podobné řeči jsem komentoval už stokrát. Abcházie je zemí Abchazů. Má přes tisíc let starou historii. Nikdo jiný by si na ni neměl dělat právo. Gruzie je zase zemí Gruzínců. Její historie je kratší. Osobně se ale stýkám hlavně s přátelskými Gruzínci, takže nekomentuji urážlivé narážky. My bychom chtěli udržet vlastní stát, vlastní jazyk, kulturu a tradice.

Také jsem se dozvěděl, že je v Abcházii dost nebezpečno, že tam řádí mafiáni...

To je demagogie. Evropa dostává informace od Gruzie, protože nechce naslouchat Abcházii. Do Evropy mě nepustí, protože neuznají můj pas, který splňuje mezinárodní standardy. Kdybych se tam chtěl podívat, musel bych přijmout občanství ruské či gruzínské. To nechci, jsem Abchaz. Proč tedy Evropa neuzná Abcházii, proč nechcete vnímat Abchazy? Proč nepřijedete do Abcházie, abyste si to u nás prohlédli? Vždyť už na vás čekáme dvacet let. Chceme vám ukázat, jak se u nás žije. Máme úžasnou historii, jsou zde staré kostely, jsme normální stát. Žijeme na břehu Černého moře jako Bulharsko. Černé moře je v porovnání s ostatními bazénem, takže jsme vlastně sousedi. Přestaňte s tou blokádou.

V Evropě se hodně mluví o ruské imperiální politice. Nebojíte se, že Rusko Abcházii pohltí?

Rusko je obrovská země. Svět se mění. Byl bipolární, po rozpadu SSSR se vše začalo řídit podle Západu v čele s USA. Pojďme se na to podívat objektivně. Co se stalo v Libyi, Iráku a tak dále. Kvůli tomu lze nazvat imperiální mocností USA. Nyní se začínají pozice zase vyrovnávat. Pro malé země je důležité, aby měly dobré vztahy na všech stranách. Obviňovat Rusko z imperiálních ambicí není spravedlivé. Ano, Rusko má své politické zájmy, ale ty má po celém světě. Proto se nebojím.

Nejsou minulé boje za Abcházii podobné s tím, co se děje na Donbasu?

U nás trvala válka mnoho měsíců. Hodně ruských dobrovolníků bojovalo na straně Abcházie. Ale nejde o totožnou situaci. Historie Abcházie je jiná než ta Donbasu. Abcházie byla jednou ze zemí, z které vzniklo SSSR. Nejdříve existovala Socialistická sovětská republika Abcházie, poté nás strčili pod Socialistickou sovětskou republiku Gruzie. Zakázali nám užívat vlastní jazyk, zakázali vydávat vlastní noviny. Přesto u nás byly vždy protesty proti tomu, abychom byli součástí Gruzie. Vždy jsme říkali, že jsme Abchazové. Gruzie měla totiž také své imperiální ambice. Ale to je jejich problém. A abych se vyjádřil k situaci na Ukrajině. Myslím si, že nezůstane celá. Donbas je rozbombardovaný a mezi lidmi velká nenávist. Problémy Luhanska či Doněcka by měli řešit místní obyvatelé sami. Všichni mají přece právo na sebeurčení.

Jak se stavíte k Evropské unii?

Svět se stává mnohopolárním. Rusko, USA, Čína. Ostatně, když se Evropská unie osvobodí z područenství USA, také bude svobodnou mocností. Evropa má své zájmy, ale nedává je moc najevo. Na druhou stranu v USA a v Evropě hrozně rádi učíte ostatní, jak a s kým by měli žít. Nechte to na nás. Evropa vždy brala Rusko jako nepřítele a z toho se bude dlouho léčit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…