Rusnok (SPOZ): Nevíme nic a navíc ani přesně

14.08.2011 19:42 | Zprávy

Američané si mohou oddechnout, jejich stát nezbankrotuje a bude dál vyplácet vše, co má.

Rusnok (SPOZ): Nevíme nic a navíc ani přesně

Jinak to snad ani dopadnout nemohlo, selský rozum by těžko dovolil krach státních financí v zemi, která má pořád ještě hodně daleko do parametrů Řecka a podobných zemí. Jenže - co bude dál? Ani v USA nejde dluh navyšovat do nekonečna.

Americká administrativa bude muset začít šetřit. Hovoří se omezení její angažovanosti za hranicemi země. Otázkou je, jak dopadnou reformní snahy v oblasti zdravotnictví, nakolik krizi pocítí už tak dost hubený americký sociální systém. A nakolik armáda se zbrojním průmyslem.

Jakkoli je nepochybné, že dluhy se platit musí a pustit zemi do dluhové spirály je šílené, už se dnes v USA ozývají hlasy upozorňující na druhou stranu mince. Pokud začne americký stát šetřit v době krize, pak jí ještě prohloubí. A samozřejmě se to zpětně projeví na inkasu z daní.

Máme dva neduhy, ale jen jeden lék

Svět se potýká s dvěma problémy, na jedné straně recesí, na druhé obrovskými státními dluhy. Trpí dvěma neduhy, avšak má jen jeden lék - rozpočty států a nadnárodních unií a institucí. Někdy lze použít jeden lék na dva neduhy, ne však v tomto případě. Tady je na každý problém třeba zcela opačná aplikace. Celá západní civilizace je tak v kleštích, podobně jako domácnost, která má dluhy a zároveň potřebuje udržet dítě na studiích.

Jediným řešení se tedy zdá úsporná politika vlády a stimulace domácností, aby poptávka přišla především od nich. Jenže jak je stimulovat v okamžiku, kdy si státy mají utahovat opasky? Těžká věc.

Pokud Američani, Britové, Němci, Francouzi a další zklamou, může se objevit už jen poptávka „zvenčí." Jenže ta nemá reálně odkud přijít. Je sice pravda, že Čína a další emerging markets se v posledních letech staly z čistě exportně orientovaných ekonomik těmi, jež hrají důležitou roli i na straně poptávky. Jenže HDP Číny, Brazílie a Indie dohromady představuje asi třetinu HDP Evropské unie a USA.

Mnou si v Číně ruce?
I tak se zdá, že tamní lídři si mohou mnout ruce. Jestliže před pár lety byli jejich ekonomiky závislé na vývoji poptávky v USA a Evropě, dnes si mnohem více vystačí s domácím trhem. A pokud jde o export - velkou část tvoří suroviny a materiály, jejichž cena právě díky rostoucí vlastní spotřebě a omezenosti zdrojů i během krize roste. Ovšem i tady existují nějaká „ale". Půvab těchto ekonomik je často založen na levné pracovní síle a nízkých vedlejších nákladech práce. Je-li pravdou, že rostoucí ekonomická úroveň země vždy přinese vznik střední třídy, která si vynutí vznik sociálních systémů, pak jednoho dne tyto země narazí na určitou bariéru. A jejich produkce se zdraží.

Kdy to bude? Nevím. Stejně jako nevím, na jaké úrovni se v té době budou tyto země nacházet. Jak to dopadne v Řecku, Španělsko, Portugalsku a dalších zemích. Za kolik a v jaké podobě se zachová evropská měnová unie. A jak se tváří tvář současným problémům bude vyspělý svět vyrovnávat s morálními závazky (dávající možnost politických ingerencí) k zemím třetího světa. Kde stačí vyjít z hotelu mimo hlavní třídu a člověk si hned uvědomí, že rozdělení světa na chudý a bohatý stále platí, a do které z těch dvou kategorií patříme. 

"Hlubina myšlení" to taky nezvládla
Platí-li obecně, že o budoucnosti víme velmi málo, pak dnes to platí dvojnásob. Proto mě fascinuje, kolik lidí má jasno. Že krachne eurozóna, a když nekrachne tak z ní určitě vystoupí aspoň Řecko, že krize bude trvat aspoň 10 let, že HDP Číny brzo dostihne USA ...

Zda se mi, že některé předpovědi vypovídaji o budoucnosti asi tolik jako slavná odpověď na základní otázku Života, Vesmíru a vůbec ze Stopařova průvodce po galaxii. Nejsilnější speciálně za tím účelem sestrojený počítač nazvaný Hlubina myšlení po sedmi a půl letech oznámil: „42".

Ing. Jiří Rusnok, vedoucí odborného týmu SPOZ pro oblast financí

Související:

Profesor Keller: Nečeká nás Řecko, ale USA. Bankrot podle pravice

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Spoz.cz

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

22:28 Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

Stanovisko Trikolory k rezoluci Evropského parlamentu.