České Budějovice: Jihočeští poutníci se vydají na dvoudenní cestu

26.05.2023 22:09 | Tisková zpráva

Na dvacet poutníků z jižních Čech se již tuto sobotu 27. května sejde v centru Českých Budějovic. Společně se vydají na jarní pouť do Kájova, na jedno z nejstarších poutních míst v Čechách. Poutníky čeká pestrá trasa se zastávkami u přírodních i historických zajímavostí.

České Budějovice: Jihočeští poutníci se vydají na dvoudenní cestu
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Počet poutníků v Česku každý rok roste. Spolek Svatá Ludmila proto spustil projekt s názvem Putování za kořeny, který nabízí lidem v 21. století tipy na zajímavá místa spojená s duchovními dějinami. V České republice jsou stovky poutních míst s různými zajímavostmi, kam je možné vyrazit o samotě, s přáteli nebo rodinou. Organizátorem víkendové cesty je spolek Ultreia.

Jarní pouť z Budějc do Kájova povede po části Jihočeské svatojakubské cesty. Pouť začne v 9 hodin požehnáním místního faráře přímo na náměstí Přemysla Otakara II. u Samsonovy kašny, nedaleko rozcestníku ukazujícího směr a kilometráž do Santiaga. Poutníci se vydají podél Vltavy přes vesnici Boršov a zříceninu hradu Dívčí kámen do kláštera Zlatá Koruna, ujdou celkem čtyřiadvacet kilometrů.

„Naším cílem není jen mít trasy připravené pro poutníky ve smyslu značení, ale udržovat je živé, proto každoročně členové výboru organizují skupinové poutě. Je to krásná příležitost se chůzí přírodou dotknout své duše a duší ostatních spoluputujících. Poutníci můžou jít ve skupinkách nebo o samotě, přeskupovat se, oddělovat nebo přidávat k ostatním, je to živý organismus. A krajina kolem Vltavy a překrásné historické stavby v ní ten pocit jen umocňují,“ říká Andrea Carvalho, gestorka Jihočeské trasy pro spolek Ultreia.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33707 lidí

V neděli 28. května pak čeká poutníky patnáct kilometrů dlouhá cesta na poutní místo Kájov u Českého Krumlova. Ten patří mezi nejstarší mariánská poutní místa v Čechách. Poutní areál pozdně gotického kostela Nanebevzetí Panny Marie je, společně s kostelíkem Smrti Panny Marie a hospicem od roku 1995 národní kulturní památkou. Na cestu se vydá také 1. náměstek hejtmana Jihočeského kraje František Talíř.

„Pěší putování mám moc rád. Jít krajinou, žít přítomný okamžik, potkávat lidi a modlit se. Pokračovat stále dál, ať už se jde po hezkých cestách, nebo blátem. Nechávat se překvapit, co a koho Bůh do cesty pošle. To je pro mě ten nejlepší způsob trávení volného času, a proto s přáteli každý rok vyrážíme na několik poutí, jako je tato. Děkuji všem, kdo se na její organizaci podíleli,“ upřesnil.

Seznam akcí zájemci najdou na webu spolku Ultreia a na sociální sítích, kdokoliv z veřejnosti se na ně může přihlásit.

Svatá Ludmila 1100 let, z. s. – dnes již jen Svatá Ludmila, z. s.
Spolek Svatá Ludmila vznikl v roce 2015 s cílem propojovat svatoludmilská místa (nejen) v České republice a pečovat o odkaz sv. Ludmily. Po realizaci 1100. výročí její smrti v roce 2021 rozšířil spolek svou činnost do projektu poutní turistiky, Putování za kořeny, s myšlenkou propagace více či méně významných poutních míst v Čechách a na Moravě. V rámci projektu Naši světci se dále věnuje připomínání odkazu národních světců a historických osobností spojených s počátky českého státu. Více informací ZDE.

Ultreia, z. s., je spolek založený skupinou nadšenců v roce 2008. Původně hlavní náplní byla organizace poutí do Santiaga de Compostela. V současnosti spolek spravuje 6 svatojakubských tras na území České republiky, které jsou značeny žlutou mušlí v modrém poli na rozcestnících KČT. Na mezinárodní úrovni spolupracuje se svatojakubskými spolky z ostatních zemích a na republikové s ostatními poutnickými spolky a místními samosprávními organizacemi. Momentálně je jeho prioritou doznačení tras přes velká města, projekt Postel pro poutníka a udržování svatojakubských tras tak, aby mohly sloužit putujícím a organizaci poutí. Více najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…