Hradec Králové: Na obnovu památkově chráněných objektů přispěje město více než devíti miliony

07.06.2023 16:14 | Tisková zpráva

Město Hradec Králové se v letošním roce chystá rozdělit více než 9,4 milionu korun mezi veřejně prospěšné projekty na zachování a obnovu památkového fondu. V rámci prvního kola tohoto dotačního titulu bylo rozděleno téměř 2,8 milionu korun. Nyní je vypsáno druhé kolo dotačního programu, ve kterém bude dělen zbytek financí. Žádosti mohou zájemci podávat do poloviny července.

Hradec Králové: Na obnovu památkově chráněných objektů přispěje město více než devíti miliony
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Naše město je proslulé kvalitou architektury a památkovými hodnotami a my si samozřejmě uvědomujeme, že je třeba se starat nejen o nejdůležitější památky ve veřejném vlastnictví, jako je například Bílá věž, ale udržovat také ty, které jsou v soukromém vlastnictví. Proto město už léta finančně přispívá vlastníkům památek. V rámci letošního dotačního programu se chystáme rozdělit více než devět milionů korun a podpořit tak projekty zejména v oblasti restaurování, oprav, obnov a rekonstrukcí,“ popisuje náměstek primátorky pro oblast památkové péče Adam Záruba.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29691 lidí

V prvním kole dotačního programu město rozdělilo téměř 2,8 milionu korun. Finance budou směřovat především na rekonstrukce domů spadajících pod ochranu památkové péče. Jedná se například o domy v Dlouhé ulici nebo na Malém náměstí v centru města.

Největší částka, 450 tisíc korun, půjde na opravu domu na Pražské třídě č. p. 363 v areálu ZVU v Kuklenách, jehož majitelem je Veteran car club Hradec Králové. Součástí této první etapy dotačního programu je také příspěvek ve výši 950 tisíc korun na část oprav dřevěné zvonice u kostela sv. Jana Křitele na kopci sv. Jana.

Dalších přibližně 6,6 milionu korun se město chystá rozdělit ve druhém kole dotací.

„Dotace se poskytují zejména na obnovu nemovitostí, restaurování, publikační, vzdělávací a osvětovou činnost vztahující se k architektuře a k památkám města a na zpracování stavebně-historických průzkumů a dendrochronologie,“ uvádí Jan Falta, vedoucí z odboru památkové péče magistrátu města. Podmínky a formuláře žádostí jsou k dispozici na webových stránkách města nebo úřední desce. Zájemci mohou své žádosti podávat až do 14. července letošního roku.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Hokejové finále se promítne i na pardubické radnici

16:31 Pardubice: Hokejové finále se promítne i na pardubické radnici

Hokejové šílenství, které zaplavilo město, se dotklo i pardubického magistrátu. Ten ve spolupráci s …