Olomouc: Město nechce zvýšit příjmy zvyšováním daní. Raději bude hledat provozní úspory

12.08.2020 9:41

Nelehkou ekonomickou situaci města řešili na pondělním jednání členové městské rady. Hlavním tématem se stala daň z nemovitosti, což je jediný daňový výnos, který celý zůstává v té obci, v níž byl vybrán. Po dlouhé diskuzi se radní rozhodli tento daňový nástroj nevyužít a dál intenzivně hledat provozní úspory na magistrátu.

Olomouc: Město nechce zvýšit příjmy zvyšováním daní. Raději bude hledat provozní úspory
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Dlouhodobě napjatý rozpočet Olomouce výrazně zkomplikovala letošní koronavirová krize. Ta znamenala jednak přímé výdaje z rozpočtu města, s nimiž se původně nepočítalo, a pak také velmi závažný propad v daňových příjmech. „Současně ale nesmíme přestat investovat, pokud chceme nějak přispět k oživení ekonomiky v našem městě. Investiční akce proto rušit nechceme,“ zdůraznil primátor Mirek Žbánek a zmínil modernizace škol, stavbu tramvajové trati na Nové Sady, nové odpadové centrum či zahájení rekonstrukce zimního stadionu.

„Ministerstvo financí doporučilo městům a obcím posílit své rozpočty zvýšením příjmů, konkrétně právě navýšením daně z nemovitosti. Navýšení této daně doporučovala Olomouci i ratingová agentura, která našemu městu připravuje ratingové hodnocení,“ konstatoval ekonomický náměstek Otakar Bačák a dodal, že se město ani přes zmíněná doporučení pro takovou variantu nerozhodlo. „Toto řešení se sice logicky nabízí, ale přesto jsme se rozhodli jinak,“ řekl Otakar Bačák.

„Tuto variantu jsme na jednání rady města opravdu diskutovali, ale rozhodli jsme se na výši daně z nemovitosti nesahat a raději dál usilovně hledat provozní úspory na magistrátu a chodu města,“ potvrdil primátor Žbánek. Tento pokyn k hledání dalších možných úspor se bude týkat všech odborů a pracovišť magistrátu. Rozhodnutí rady bylo v této věci jednomyslné.

Města mohou ovlivňovat výši daně z nemovitosti stanovením koeficientů základní sazby daně a místního koeficientu. Z výnosů jsou například opravovány komunikace ve městě, udržována veřejná zeleň či zajištěno fungování veřejného osvětlení. Tyto výdaje v Olomouci stále rostou, protože město postupně přebírá od developerů do své správy nově vybudované rozsáhlé veřejné plochy a komunikace. V Olomouci jsou oba koeficienty pro výpočet daně z nemovitosti dané už od roku 2010 a po deset let se nezměnily. Tehdy bylo celé území města vyhláškou sjednoceno do jedné kategorie s koeficientem 3,5 – kategorie dle počtu obyvatel. Řada srovnatelně velkých měst přitom používá při výpočtu daně z nemovitosti koeficienty vyšší než Olomouc. Nicméně ani nyní Olomouc tuto daň nezvýší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Světelný smog se sníží, obměnou projde skoro 400 venkovních světel

10:23 Přerov: Světelný smog se sníží, obměnou projde skoro 400 venkovních světel

391 nových svítidel, 9 regulátorů napětí a 11 rozvaděčů veřejného osvětlení. Přerov plánuje ve druhé…