Čmuchálek (ČSSD): Nemělo by se šetřit tam, kde se nemá

04.04.2015 19:40

Do zastupitelstva města jsem kandidoval s předsevzetím, že po celou dobu, kdy budu mít mandát, budu pracovat konstruktivně nejen pro občany, ale zejména pro skupinu lidí, která se stará o naší bezpečnost, a že se budu snažit o to, aby naše návrhy byly vnímány jako potřebné a užitečné.

Čmuchálek (ČSSD): Nemělo by se šetřit tam, kde se nemá
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Už v době předvolební, a ještě o mnoho let dříve, jsem upozorňoval na podfinancování jednotek sborů dobrovolných hasičů obce, nemluvě o tom, kde se jednotky zřizují. Zřízení jednotky, popřípadě zajištění požární ochrany, nám stanovuje zákon 133/1985 Sb., o požární ochraně. V něm se rozsáhle hovoří o všech skutečnostech, které se jednotek týkají, o zřízení, o vystrojování, o vyzbrojování, o péči, a vlastně o všem souvisejícím. Je potřeba se ale zamyslet nad tím, jestli současná podpora ze strany zřizovatele je dostačující. Pokud se podíváme do jiných obcí, musím konstatovat, že na tom nejsme špatně. Pokud se ale porovnáme s jinými velkými městy, tak si zase musíme přiznat, že na tom nejsme nejlépe, vzhledem k tomu, co pro nás už jednotky (a nejen ony, ale i MP, ČČK apod.) vykonaly za práci, nebo jak nám pomohly v propagaci města při pomoci jiným obcím, v době mimořádných událostí, a samozřejmě nejen tehdy.

Myslím si, že při sestavování rozpočtu by se mělo přihlížet na potřeby a nevycházet z toho, kolik zbývá, nebo kolik stačilo v  minulosti. Doba jde dopředu a bezpečnost už není důležitá? Chyba!!!   Pokud se v našem krásném velkém městě najde spousta peněz pro zajišťování chodu různých organizací, tak se tam musí najít i pro ně. Vždyť kromě pomoci jednotek při živelných pohromách jsou sdružení dobrovolných hasiči tím hlavním motorem pro společenský život v lokalitách, kde sídlí. Jsou těmi, kdo ještě dnes pouze za své či sponzorské prostředky pracuje s dětmi, s mládeží a dává jim do jejich života ty nejlepší příklady. Právě tito mladí budou jednou zase pomáhat nám všem. Hasičům toto vědomí za jejich volný čas stojí, stojí naše bezpečná budoucnost za podporu i městu?

Na lednovém zastupitelstvu proto klub zastupitelů za ČSSD navrhl zřízení fondu požární ochrany. Na mysli jsme měli právě úsek prevence. Pokud zde máme fond sportovní, kulturní, zdraví a jiné, do kterých jdou i peníze z provozu výherních automatů, proč by nemohl být zřízen tolik důležitý fond požární ochrany. Věříme, že tento náš návrh nebude zapomenut, ba naopak, že se k němu v brzké době vrátíme a že se aktivně budou hledat finance pro jeho zřízení. Věřte, je to pro bezpečnost nás všech a nám na Vás opravdu záleží

Jan Čmuchálek, zastupitel statut. města Liberec za ČSSD a profesionální hasič u SŽDC

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…