Kolaja (Piráti): První pravidla pro umělou inteligenci prošla s jasnou pirátskou stopou

22.06.2023 18:09 | Tisková zpráva

Zákaz pro systémy takzvaného sociálního kreditu a softwary na rozpoznávání emocí nebo jasná pravidla pro programy typu ChatGPT. To jsou některé z pirátských priorit, které schválil i celý Evropský parlament v tzv. Aktu o umělé inteligenci.

Kolaja (Piráti): První pravidla pro umělou inteligenci prošla s jasnou pirátskou stopou
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

Podle europoslance a kvestora Evropského parlamentu Marcela Kolaji, který se na legislativě podílel, zamezí nová pravidla zneužívání umělé inteligence k narušování základních lidských práv a diskriminaci. Návrh nyní zamíří do trialogu.

„Většinu systémů pravidla neovlivní, ale existují využití umělé inteligence, které mohou ve špatných rukách omezit základní práva nás všech. Například systémy sociálního kreditu, které známe z Číny. Ty automaticky přidělují nebo odebírají lidem body podle toho, jestli se podle režimu chovají žádoucím nebo nežádoucím způsobem. To je zásah do soukromých životů, který nechci nikdy zažít. Do pozice Parlamentu jsme proto prosadili, aby se zákaz týkal nejen států, ale i soukromých firem, jako jsou pojišťovny,“ vysvětluje pirátský europoslanec Kolaja. Ten na legislativě pracoval téměř dva roky jako zpravodaj stanoviska ve výboru pro kulturu a vzdělávání (CULT).

Právě systém sociálního skóre patří kvůli své rizikovosti do kategorie nepovolených využití umělé inteligence. Kromě toho legislativa zakazuje také systémy takzvané prediktivní policejní práce. Ty totiž mohou vést třeba k diskriminaci menšin. Zakázané budou i programy, které automaticky třídí občany na základě charakteristik, jako je pohlaví, zdravotní stav nebo třeba sexuální orientace.

„Dalším příkladem jsou technologie na rozpoznávání emocí. Spolu s kolegy z politické skupiny jsme zařídili, aby byly zakázány v oblastech, jako je školství, zaměstnání nebo vymáhání práva. Fungují totiž na naprosto pseudovědecké myšlence, že z výrazu tváře můžete bezpečně rozpoznat emoce. A to je nesmysl,” popisuje Kolaja.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí

Pro typy užití umělé inteligence, které spadají do kategorie s vysokým rizikem, pak Akt stanovuje jasná pravidla. Jde třeba o opatření týkající se třeba transparentnosti vstupních dat nebo dohledu člověka nad systémem. Kolaja prosadil, aby se to týkalo třeba i takzvaného e-proctoringu. Ten používají i české vysoké školy.

„Jde o programy na kontrolu studentů při zkouškách. Za pomoci vstupů z kamery a mikrofonu systém vyhodnocuje, jestli student nepodvádí. Problém je, že často chybují. Špatně vyhodnotí třeba pohyby studenta se zdravotním postižením, u studenta s tmavou barvou pleti zase může dojít k závěru, že v ruce drží třeba mobilní telefon. Diskriminovat může program i lidi z chudších poměrů, když třeba hluk, vycházející ze sdílené místnosti nebo chodby na studentských kolejích, vyhodnotí jako konverzaci,” vysvětluje Kolaja.

Akt o umělé inteligenci přináší také pravidla pro programy typu ChatGPT. Jejich provozovatelé se budou muset registrovat do databáze, ve které mimo jiné uvedou, odkud čerpají data, ze kterých se program učí. Kromě toho budou muset třeba posoudit a minimalizovat rizika, například v souvislosti se vznikem dezinformací. Finální verzi nových pravidel ještě musí dojednat členské země s Parlamentem a Komisí v takzvaném trialogu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…