Vostrá (KSČM): Boj s korupcí nejen v silných proklamacích

27.09.2013 9:23

Již od minulých voleb hovoří stále více a více všichni o boji s korupcí. Zažili jsme vládu, která si boj s korupcí dala přímo do svého názvu. Slov bylo hodně, popsaného papíru a prohlášení také, ale reálně se nestalo nic, pokud nebudeme počítat další neuvěřitelné skandály, které bohužel oprávněnou nedůvěru občanů v politiku a státní instituce pouze prohloubily.

Vostrá (KSČM): Boj s korupcí nejen v silných proklamacích
Foto: red
Popisek: Miloslava Vostrá

Právě majetková přiznání považuje KSČM za stěžejní základ boje s korupcí, a proto jsme se opakovaně snažili v minulosti majetková přiznání prosadit, akorát jsme bohužel vždy narazili v Poslanecké sněmovně na odpor, a to zvláště u pravicových stran.

Některé konkurenční politické strany nyní hovoří v předvolební kampani o rozšíření informační povinnosti politiků a úředníků. To samozřejmě vítáme a za důležité považujeme v této oblasti zvláště zavedení vstupního majetkového přiznání, aby bylo možné porovnat, s jakým majetkem tyto osoby do funkce vstupovaly a jaký byl jejich majetkový přírůstek v průběhu a po ukončení dané funkce. Nepovažujeme to ale zdaleka za dostatečné.

Povinnost majetkových přiznání je nutné rozšířit i na další lidi, kteří disponují velkým majetkem, a to nikoliv, abychom je tím otravovali nebo zatěžovali. S majetkem, který nebyl nabyt poctivým, právem umožněným způsobem, mohou přeci disponovat i jiní lidé než pouze politici a úředníci, ale také různé šedé eminence nebo kmotři, jak se dnes říká, kteří právě parazitují na státu, na politice a ovlivňují státní zakázky i jiné činnosti státu ve svůj prospěch. Parazitují tak vlastně na nás všech.

Všichni poctiví občané naopak ocení, že takto bychom mohli lépe zabránit pořizování majetku z peněz z trestné činnosti či jinak nedoložených příjmů a tento majetek také postihnout, a to případně i stoprocentní daní. Získáme tak peníze původně z šedé ekonomiky do státního rozpočtu, kde dnes chybí a stát i díky tomu nezajišťuje občanům služby a standardy, které oprávněně očekávají.

Setkáváme se často s argumentací, že by šlo o nadbytečnou povinnost. Ale pokud bychom každé opatření, které napomáhá bránit trestné činnosti, označili za nadbytečnou povinnost, jak často dělají naše pravicové strany, tak bychom mohli rovnou rezignovat třeba na daňové přiznání a každý by mohl nehledě na velikost příjmu přiznat jakoukoliv daň. Majetková přiznání tak naopak budou jakousi vizitkou poctivosti pro majetné lidi, kteří mají své příjmy v pořádku.

Samozřejmě se nebude dokazovat movitý majetek osobní potřeby či majetek z dědictví, ale majetek, jako jsou nemovitosti či osobní motorová vozidla. Těžko lze tvrdit, že by měl být problém dokázat nabytí nemovitosti nebo že by někdo zapomněl, jak přišel k vile za několik miliónů.  

Co se týče nákladů na toto opatření, tak by měly být minimální a odhadovány jsou cca kolem šesti miliónů. Ke kontrole a informacím není nutno žádných nových úřadů, ale pouze využití stávajících orgánů státní správy. Naopak lze očekávat, že by finanční přínosy násobně převyšovaly potenciální náklady.

Námi navrhovaná úprava obsahuje zavedení povinnosti pouze pro majetné osoby, jejichž majetek přesahuje hodnoty stanovené v zákoně.  Původně šlo o hranici 10 miliónů korun, po jednáních s dalšími subjekty jsme byli loni připraveni přijmout hranici 20 miliónů korun, kdy taková povinnost by se dotýkala několika desítek tisíc lidí.  Dle návrhu podá ke stanovenému datu povinná osoba první přihlášení, na základě kterého bude určen počáteční stav majetku. Poté bude ve stanoveném termínu podáno majetkové přiznání, na jehož základě bude zjišťován případný majetkový přírůstek.

Nepodání takového úplného daňového přiznání bude pak považováno za správní delikt, za který může správce daně vyměřit sankční daň až ve výši 100 %. Takový sporně nabytý majetek pak bude odčerpán, nehledě na to zda u něj bude přímo doložen původ z trestné činnosti. Jistě i nadále budou hledat lidé, jejichž životní obživou je obcházení zákonů, jak svůj majetek skrývat přes jiné instrumenty, ale v těchto případech to bude již primárně věcí orgánů činných v trestním řízení, pro které budou majetková přiznání minimálně pomocným instrumentem.

Věřím a doufám, že se nám konečně podaří po volbách, ve kterých KSČM, ale i celá levice, nepochybně uspěje, majetková přiznání prosadit a stanou se preventivním nástrojem k omezení daňových úniků, přispějí získání podkladů pro vymáhání daňových nedoplatků v případech daňových dlužníků a stanou se nástrojem pro docílení vyšších příjmů státního rozpočtu.

Ing. Miloslava Vostrá, místopředsedkyně ÚV KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…