Adam Šoukal

Není pirát jako pirát
  • Piráti
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.01.2010 18:41:41

Petice proti ACTA

Petice proti ACTA

„Nikdo si nemůže myslet, že se ho toto opatření nedotkne. Pokud například cestujete, celníci vám mohou bez náhrady odebrat zařízení, na kterém bude podle nich uložen ilegální obsah. Tedy například MP3, mobilní telefon, ale i notebook!"

Vážení příznivci ČPS, vážení občané ČR,

Česká pirátská strana v současné době uveřejnila český text petice, která má české i evropské politiky upozornit na názor jejich voličů, jimž jsou svým mandátem zavázáni.

Svým podpisem pod touto peticí stvrdíte, že dohodu ACTA v ČR ani EU nechcete a jste proti její ratifikaci. Evropská petice v anglickém jazyce je v přípravě.

Český text petice včetně podpisových archů je již k dispozici. Podpisový arch se prosím snažte zaplnit jak jen to bude možné. Každý hlas se počítá.


Česká petice proti ACTA (PDF)


Zasílací adresa pro podpisové archy je: Václav Fořtík, Zavadilova 1297/3, 160 00 Praha 6


Úplné znění petice proti ACTA:

P E T I C E
My podepsaní obyvatelé ČR žádáme ústavní činitele a ústavní orgány ČR, aby připravovanou mezinárodní dohodu ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) neratifikovali a ČR se k ní tedy nepřipojila.

Celosvětové hnutí pirátských stran vyzývá k boji proti připravované mezinárodní smlouvě ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), česky „Obchodní dohoda proti padělání“. Negativní dopad přijetí smlouvy dokládá i fakt, ţe smlouva je připravována tajně s odvoláním na národní bezpečnost USA. Není nezajímavé, ţe informace, které na Internet jiţ unikly, svědčí o zřejmé podobě ACTA s legislativou Spojených států, především pak „Digital Millenium Copyright Act“. Název sice mluví o „padělání“, ale v samotném textu smlouvy se mu věnuje jen malá část. ACTA je primárně zacílena na copyright.

Jednání probíhala po celou dobu v tajnosti, aniţ by k nim měla přístup veřejnost a přímo zvolení politici v národních parlamentech. Takový způsob viditelně odporuje demokratickým principům a jen napomůţe rozkladu mezinárodního společenství. K obsahu smlouvy však mají přístup lobbisté nadnárodních společností, kteří pod dohledem prověřených poradců zastupují zájmy průmyslu „duševního vlastnictví“. Státy zúčastnivší se jednání nerespektují podíl veřejnosti a naprosto ji ignorují. Ostatní hráči na trhu, kterých se dohoda dotkne, včetně Evropské asociace poskytovatelů internetových sluţeb (EuroISPA) a dalších poskytovatelů internetových sluţeb, mají v jednáních stejný hlas jako my. Ţádný. Pouze několik málo z jednajících stran má vůbec dovoleno se k textu vyjadřovat a rozšiřovat ho, z čehoţ jsou ostatní hráči vyloučeni. Včetně členů našeho parlamentu.

Text smlouvy se značně podobá legislativě Spojených států amerických, především Digital Millenium Copyright Act (DMCA), a vyţaduje mimořádně vysokou laťku minimální úrovně ochrany „duševního vlastnictví“. Odporuje tak akademickým studiím, a to bez jakékoliv otevřené nebo veřejné diskuse. Vyjednavači si dobře uvědomují, ţe směr, který bude namířen podpisem smlouvy, se jen těţko bude měnit, coţ jen zhorší její dopad.

ACTA se aţ příliš podobá diktatuře korporací; na udrţitelném rozvoji společnosti, občanských svobodách a řádných procesních pravidlech demokracie jí pranic nesejde. Tato smlouva má za cíl, uzákonit extrémní změnu právního odvětví na celosvětové úrovni, aniţ by se na něm celosvětové společenství podílelo. Nepodílí se na něm dokonce ani dotčení občané zemí, které se jednání účastní! Tato záleţitost neovlivní pouze pirátské strany ve světě, ale i kaţdou organizaci a kaţdého jedince, který má zájem na demokracii. Proto vás vyzýváme, abyste předloţili tuto záleţitost veřejnosti v naší zemi a zastavili ACTA co nejdříve. Jinak můţe být také uţ pozdě, aby bylo toto šílenství ukončeno.

My podepsaní obyvatelé ČR žádáme ústavní činitele a ústavní orgány ČR, aby připravovanou mezinárodní dohodu ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) neratifikovali a ČR se k ní tedy nepřipojila.


Petiční výbor ve složení:

PhDr. Ivan Bartoš, U Botice 1390/3, 140 00 Praha 4 - Michle
Bc. Jaroslav Kučera, Příšovice 202, 463 46 Příšovice
Václav Fořtík, Zavadilova 1297/3, 160 00 Praha 6
Mikuláš Ferjenčík, Pardubická 30, 533 61 Choltice
Adam Šoukal, Nedbalova 2408, 735 06 Karviná


Zmocněnec petičního výboru pro styk s úřady:
Václav Fořtík, Zavadilova 1297/3, 160 00 Praha 6


Chcete-li odkaz na petici proti ACTA šiřit dále, můžete použít zkrácenou adresu: www.ceskapiratskastrana.cz/antiacta/


Informace o ACTA: Tisková zpráva ČPS ze dne 2.12.2009


Časová osa vývoje dohody ACTA: www.dipity.com/michaelgeist/personal


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama