Adam Šoukal

Není pirát jako pirát
  • Piráti
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.04.2010 23:00:43

Proč kapely volí piráty?

Proč kapely volí piráty?

Kdyby sdílení obsahu vedlo k poklesu tržeb, tak v Česku není ani jeden muzikant. Článek Jakuba Michálka, vedoucího zahraničního odboru a člena komise pro revizi práv k nehmotným statkům a svobodný internet.

Kterou hudební skladbu nenajdete na Youtube, na rapidshare nebo na PirateBay? Ačkoliv všechny vaše skladby si dnes fanoušek fakticky může stáhnout z internetu, stejně vám prokazuje svou přízeň tím, že si koupí vaše CD nebo zajde na váš koncert. Vyjde ho to sice dráž, ale ten zážitek stojí za to! V prvním případě se stane vlastníkem stylové krabičky a zachytí tak u sebe kousek vaší autentičnosti. Vlastníkem nahrávky se totiž nikdy nestane, nanejvýš získá licenci k užití.

Koncerty zase nabízí správnou atmosféru — naživo. V žádném případě vás suchá digitální nahrávka sdílená přáteli nemůže poškodit.

Svobodné sdílení obsahu naopak zvyšuje zájem o vaši tvorbu

Mnozí současní hudebníci vzpomínají, jak kdysi kopírovali magnetofonové pásky Beatles, Rolling Stones,… Nedělali to ze vzrušení z ilegality, ale pro potěšení, které jim poskytoval rozvoj vlastního hudebního talentu. Dnes však legislativní mašinerie pokročila: „Kdo neoprávněně zasáhne do zákonem chráněných práv ke zvukovému záznamu, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta,“ nařizuje trestní zákon.

Tak se autorská práva k hudbě mohou používat k zastrašování

Autoři pochopili, že plným využitím práva by ze svých fanoušků udělali kriminálníky, a proto jich většina současný stav přijímá. Zákon ale bez ohledu na autory dává kolektivním správcům moc vydírat nepohodlné jedince. Každý, kdo svobodně sdílí informace, může být vystaven vydírání a na objednávku uvězněn zcela v souladu se zákonem.

Vyšetřování trestných činů proti autorskému právu zabírá policii čas nutný k vyšetřování závažných trestních činů.

Kolektivním správcům na vašich fanoušcích nesejde

Ti spravují autorská práva dokonce i těm autorům, kteří o to nestojí. Několik nepovedených zákonů obdařilo tyto soukromé subjekty obrovskou mocí, kterou v jiných oblastech mají jen státní úřady. Narozdíl od nich téměř bez kontrolních mechanismů. Vždyť u některých kolektivních správců — právnických osob určených k hájení zájmů autorů — se autoři marně domáhají svých nároků. Kolektivní správci dál rozdělují (cizí) peníze neprůhledně.

Papír, kompaktní disky, kopírky či pevné disky zatěžují poplatky

Má se z každé kopie platit dvacetník kolektivním správcům? Z přepisovacího kompaktního disku 2 Kč? Z DVD disku se platí 5 Kč? Dostali jste z těchto peněz nějaký podíl? Pokud nic nebo jen almužnu, vězte, že Ochrannému svazu autorskému z toho zbude 130 000 000 Kč na režii.

Nad to platí velké korporace z našich poplatků demagogické kampaně v televizi i filmech, ve kterých popírá základní práva občanů (čl. 17 odst. 2 Listiny základních práv a svobod).

Kdo hájí zájmy vaše a vašich fanoušků? Ministerstvo to nebude

Ministerstvo kultury přijalo teprve na začátku roku 2009 vyhlášku, kterou ukončilo absurdní situaci, kdy autorský poplatek za flash paměť 256 GB činil 3600 Kč. Ministerstvo tak prokazuje, že nemá kompetenci k řešení vlastních problémů. Myslíte, že bude řešit vaše?

  • Podpořte politickou stranu vzniklou zezdola, která odstraní parazity na umělcích.
  • Podpořte politickou stranu, která změní autorský zákon, aby stát nedělal z půlky občanů piráty a rukojmí.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama